Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Globala wellnesstrender 2015

 

Skogsbad och magkänsla är axplock ur en global topplista grundad på färska undersökningar hos över 20.000 företag inom spa- och wellnessbranschen.

 

Varje år produceras en global prognos för vilka Spa- & Wellnesstrender som kommer att bli stora de kommande åren. Prognosen produceras av ett team av vetenskapsanalytiker, redaktörer och industriexperter, och grundas på färska undersökningar hos över 20.000 företag inom spa- och wellnessbranschen, djupgående analyser av aktuella marknadsundersökningar – och enkäter bland hundratusentals konsumenter.

 

Målet med rapporten är att förse företagare i branschen med den information de kan behöva för att fatta beslut om sin kommande inriktning, och vad som kan komma att påverka inte bara företag utan även människors tillvaro och välmående. I floden av årliga trendrapporter anser man att den här står ut från mängden, beroende på det stora underlaget och den vetenskapliga förankringen.

Här följer några axplock ur rapportens förslag för nysatsning och utveckling 2015 och framåt:

  • Skogsbad
  • Wellnesstraditioner från den orientaliska världen
  • Magkänsla

 

Vill du läsa hela rapporten har du den här!

SKOGSBAD
– Mindfulness möter naturen

Namnet “skogsbad” har inget med vatten att göra, och det är mer än enbart ett poetiskt sätt att benämna ”skogspromenad”, något som människor redan praktiserat i miljoner år. Begreppet skogsbad kommer ursprungligen från Japan, där uttrycket ”shinrin-yoku” kan översättas med ”inandas skogens atmosfär”.

Detta japanska koncept handlar om en skenbart enkel utövning: att vandra tyst och uppmärksamt, med sinnet öppet för varje ljud, doft, färg och känsla i skogen, med hela dess myllrande multibiologi. Med ”skogsbad”, och den ökande expertledda ”skogsterapin”, möter mindfulness naturen. Målet är att ”bada” varje fysisk cell och hela själen i skogens essens. Ingen Power Walk här. Man bara vandrar långsamt, andas djupt och medvetet och stannar upp och upplever allt som fångar sinnet, från skogsblommans doft till björkens sträva näver.

Poetiskt? Ja. Njutbart? Ja. Men det finns vetenskap bakom det hela som bevisar att “skogsbad” är en unik verksam medicin för människans kropp och sinne.

Huvudspår i trenden

* Utveckling av fler center för skogsterapi för att främja ”skogsmedicin”

* Utveckling av “skogsterapi” med certifiering av specialister och läkarlicens i skogsmedicin

* Fler läkare ordinerar vistelse i skogen/naturen

* Skogsvistelse erbjuds hos allt fler välrenommerade spa och retreatcenter över hela världen

* Fler extrema spa och retreatcenter i vildmarken

WELLNESSTRADTIONER FRÅN DEN ORIENTALISKA VÄRLDEN
– utöver hamam och arganolja

Det finns ingen tydligare konsumenttrend över hela världen än suget efter allt som är autentiskt och naturligt, allt ifrån vad vi vill äta (som globala”superfoods” och forntida sädesslag) till vart vi helst vill resa (plötsligt rör vi oss på en mycket större, mer exotisk karta). Det visar sig också inom spa och wellness, där inriktningar som indisk Ayurveda och yoga och Traditionell Kinesisk Medicin spritt sig över hela världen.

 

Med denna intensiva trend mot autentiska upplevelser är det underligt att resten av världen hittills inte insett hur mycket wellnesstraditionerna från den vida orientaliska världen har att ge, med över tusen år av sofistikerade, naturliga, traditionella medicinska system, och otaliga skönhetsmetoder och kroppsbehandlingar.

 

iStock_000017978025_Medium

 

Några känner till kanske en handfull av traditionerna från Mellanöstern – turkiskt hamam, några superkryddor, eller att man kan ha marockansk arganolja i håret. Men prognosen förutspår att världen nu kommer att få uppleva mycket mer av de traditioner inom mat, friskvård, skönhet och spabehandlingar som är centrala i den orientaliska kulturen.

 

Huvudspår i trenden

* Medicinalörter, kryddor, frukter och forntida grödor från Mellanöstern, Afrika och Malaysia är de ”superfoods” som det nu talas mest om – där ingredienser som freekeh och teff (gamla sädesslag) , bockhornsklöver, gurkmeja och harissa (stark afrikansk sås) redan toppar 2015 års globala mattrendsprognoser

* Många ingredienser används både som mat, medicin och skönhetsvård: Allt från kamelmjölk och svartkumminolja till baobobfrukt och frankincenseolja

* Ett globalt intresse för spabehandlingar utöver hamam: från upplevelser med rasul-lera till sandbad. Massagebänkar med sand i gör att vilket spa som helst kan leverera ett arabiskt sandbad

* Spa med teman från Afrika och Mellanöstern fördjupar sitt utbud med  autentiska ingredienser, naturmediciner, behandlingar och design.

MAGKÄNSLA
– matsmältningens vetenskap

 ”Lyssna på din magkänsla…” även om detta typiskt betyder att du ska följa din instinkt, är det också en av 2015 års hetaste trender som kan vara det absolut bästa rådet för ditt totala välbefinnande. Konceptet med optimal maghälsa – att hålla matsmältningssystemet friskt – är för många inget nytt i sig. Våra magar har varit i fokus hos många hälso- och wellnessaktörer ett tag nu.

 

Woman with a great body shape showing is belly

 

Men nu kommer vikten av ”magkänsla” att växa sig mycket större och bli mer fundamentalt. Det kommer att bli stort fokus på magens vetenskap; kunskaper om hur vi genom att ändra sättet vi behandlar vår mage kan ta vår hälsa och välbefinnande till nya nivåer, förbättra immunförsvar och återhämtningsförmåga, bekämpa allvarliga sjukdomar, minska risken för fetma, och till och med skapa ett lyckligt och klart sinne.

 

Huvudspår i trenden

* Forskning om magbakterier kommer att göra maghälsa till ett av de största hälsokoncepten

* Magbakterier kan till och med påverka sinnet: Det har bevisats vetenskapligt att ändring av magens bakterieflora kan göra blyga möss modiga och orädda

* ”Läckande tarm” som orsakar felaktiga immunreaktioner kan avhjälpas med bättre maghälsa

* Probiotika är inte bara för magen, de kan användas även i skönhetsmedel

* Fler spa över hela världen inkluderar maghälsa i sina program – från dieter till detox

 

 

Källa: Spafinder Wellness Inc. / www.spafinder.com