Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Yogalärare – utbilda dig och fortbilda dig!

Vilken yogalärarutbildning ska jag välja? På Axelsons erbjuder vi den ”stora” 200 timmars Multistyle-utbildningen, som uppfyller kraven från Yoga Alliance och ger dig rikligt med erfarenhet och förståelse i konsten att undervisa.
Vår fortbildning till YinYogalärare med Restorative och Yoga Nidra vänder sig framför allt till dig som redan är lärare, eller som vill lära vilande tekniker på grund av eget intresse.
Eva Löfstedt och Johan Sundgren är några av dem som gått båda våra lärarutbildningar, och här berättar de om sina erfarenheter.

 

 

Eva Löfstedt gick ut Axelsons Multistyle-utbildning i December 2014, och följde upp med skolans lärarutbildning i Yin Yoga 2019.

– Sedan jag tog den första examen började jag direkt hålla kurser i Hatha Yoga, strax söder om Stockholm, berättar Eva. Jag har kört två kurser parallellt, en för nybörjare och en för mer tränade, och har haft cirka 15 deltagare på varje kurs, både män och kvinnor.

De anmäler sig till en termin i taget, och jag lär ut grundtekniker genom ett och samma pass genom hela terminen. Det har varit jätteroligt! Det höll jag på med under 2½ år, sedan flyttade jag till Stockholm och sedan dess har jag haft en paus. Nu söker jag efter en lokal till hösten.

Den långa utbildningen var en nödvändig grundplåt för mig, utan den skulle jag inte ha känt mig redo att undervisa. Jag hade tränat yoga i 3-4 år innan jag började på utbildningen.

Multistyle-utbildningen var en viktig utvecklingsresa för mig personligen. Allting var enormt bra och jag är väldigt lycklig över att jag gått den. Jag fick mycket ut av det både fysiskt och innehållsmässigt. I synnerhet med den korta erfarenhet jag hade med mig, blev det en ögonöppnare som fick mig att inse att min kropp kunde mer än jag trodde.

– Lärarna var verkligen bra på att förmedla, var och en med sina specialkunskaper. Allt material och handboken vi fick med oss var jättebra, jag använder det fortfarande en hel del när jag gör egna kurser, det ger en bra översikt över kontraindikationer, sekvensplanering och annat.

På Multistyle-utbildningen fick vi prova flera olika ingångsvinklar till yoga – Yin, Vinyasa, Iyengar, Anusara, samt Yogamassage och olika kreativa variationer, alltihop utifrån ett fokus på alignment, ayurveda och mindfulness. Det var verkligen givande att utöva så mycket yoga, och att få olika perspektiv.

Se alla Axelsons utbildningar och kurser inom Yoga och Ayurveda!

 

Jag gick vidare med Yin för att jag fick lust att specialinrikta mig på det. Det jag framförallt fick med mig från Yin-utbildningen, var helheten av de tre metoderna som ingår i utbildningen. Restorative och Yoga Nidra var nya redskap för mig och i kombination med Yinyoga blev det en fin, djupgående studie av det parasympatiska, tre vilande metoder som kompletterar varandra på ett jättefint sätt.

Den här typen av stillsamt, inåtvänt utövande är bra för mig rent själsligt. Efter att ha gått Yinyoga-utbildningen, har jag fått bättre sömn och mer ro i vardagen.

Båda utbildningarna höll en mycket hög kvalitet, med bra struktur och väl genomtänkt utbildningsprogram, bra innehåll och bra lärare. Till den som ska börja sin yogaresa med sikte på att bli yogalärare, rekommenderar jag verkligen Axelsons Multistyle-utbildning. Den är väldigt heltäckande och fokuserar mycket just på konsten att undervisa.

Yin-utbildningen ser jag primärt som en fortbildning och den gav mig framför allt kunskap om de specifika redskapen. För mig var det jättebra att gå båda utbildningarna. Jag kommer aldrig att släppa yogan efter det jag upplevt på Axelsons, avslutar Eva Löfstedt.

 

Johan Sundberg var med i den allra första Multistyle-gruppen på Axelsons, och tog examen i Oktober 2014. Även han följde upp med Yinyogalärarutbildningen 2019.

– Jag har fortfarande utbildningstiden i kärt minne, säger Johan. Det var jättefint och passade mig väldigt bra. Jag hade bara gjort lite yoga på jobbet förut och hade inte mycket erfarenhet.

– Vad jag fick ut av det, skrattar Johan, är ingen liten fråga! För mig var det en fantastisk utbildning. Våra tre huvudsakliga lärare var väldigt olika, både som personer och i sitt perspektiv på yogan. Det gav bredd och djup, samtidigt som även anatomiundervisningen gav otroligt mycket. Alla lärarna var fantastiska och hade stor teknisk kunnighet, och så fick vi med oss indisk filosofi och ayurveda med grund i ursprunglig kultur, och förståelse för yogan via olika stilar. För mig fungerade det jättebra!

Det som verkligen var fantastiskt för mig var den veckolånga retreaten vi åkte på som en del av utbildningen. Jag blev varse olika vanor och cravings, jag kunde gå in i min ”bubbla”, meditera och vara med mig själv, det gällde för hela kursen men retreatet var pricken över i. Det var underbart att bli serverad så bra mat och att hålla enkla vanor, att få möjlighet att se att jag kunde klara mig utan kaffe, godis och liknande, jag led inte en sekund! Vi var också på en väldigt fin gård ute i svensk natur, vilket i sig själv var en fin upplevelse.

Utbildningen som helhet gav en viss inblick i flera olika stilar, Hatha, Yin, Vinyasa, Iyengar, vilket gav en bred förståelse av hur yogan kan anpassas till olika fysiska förutsättningar och olika behov. Min kropp håller till exempel inte för ashtanga, jag har artros och behöver lugnare utövande. Jag tränar mest hatha och idag allt mer yin.

Jag leder vad jag kallar ”Gubbyoga” sedan 3-4 år tillbaka, vi är ett fast gäng på fyra stycken, plus ytterligare fyra som deltar mer sporadiskt. Vi tränar hemma hos mig i ett stort rum, jag och min fru har en liten kursgård 3 mil norr om Nyköping.

Mina gubbar föredrar yinyoga, det är vilsamt och meditativt med mycket stretch, skön avspänning och antistress. Det är det de vill ha. Jag körde tidigare mycket hatha med dem, men sedan fastnade de för yin.

Det är de klasser jag håller just nu, Gubbyoga 90 minuter varannan söndag. Jag jobbar heltid för Sida och är deltidspensionär en dag i veckan. Jag är 65 nu och håller igång mig själv och gubbarna genom att hålla fokus på yoga. Jag går i pension om ett år och då vill jag rikta in mig mer på kursgården.

– Det var jättebra för mig att gå även Yinyoga-utbildningen, jag hade undervisat en del yin även efter att ha gått multistyle, men efter att ha fördjupat mig kan jag ge bättre klasser och känner mig mer säker på hur jag ska göra rätt.

Jag ville även gå fortbildningen i Yin just för att jag själv fastnat mycket för den stilen. Vi hade ett par dagar med Yin på multistyleutbildningen och jag föll för det. Jag ville lära mig ordentligt, och det passar så bra med vad jag vill erbjuda på kursgården. Jag uppskattade personligen alla metoderna i kursen, både Yin, Restorative och Yoga Nidra.

Mina gubbar är dock inte mottagliga för uttryck som yoga nidra, och jag har inte tillräckligt med utrustning för restorative, men jag planerar att använda även dessa redskap med framtida grupper. Jag vill gärna börja erbjuda yogaundervisning för äldre, stolsyoga och liknande. Jag vill också kunna ge individuella sessioner, det kräver en viss investering i bolster, filtar och liknande men jag tänker att jag ska tillverka bolstren själv.

Se alla Axelsons utbildningar och kurser inom Yoga och Ayurveda!