Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Yogalärarutbildning med retreat off-grid i Spanien

Du som går väljer att studera till Yogalärare hos oss från och med hösten 2018 får en längre utbildning, uppgraderad yogaanatomi – och åtta dagar på ett rent, radikalt ekologiskt paradis i de sydspanska bergen.

Inför höstens kursstart har Axelsons Yogalärarutbildning förändrats på flera punkter. Här berättar utbildningens huvudlärare Sandra Grundstoff om nyheterna.

Hej Sandra! Vad är det som är nytt på Yogalärarutbildningen?

–  Den stora nyheten är att vi valt att hålla vårt 8-dagarsretreat i bergen i södra Spanien i stället för som tidigare år i Sverige. Spanien i slutet av mars har mildare, varmare och soligare väder än Sverige, och det förbättrar väsentligt helhetsupplevelsen för personer med Vata-obalans – vilket de flesta har, mer eller mindre.
Snabba klimatskiftningar och resor kan å andra sidan vara påfrestande för Vata . Att resa till ett annat klimat är kanske inte heller det mest ”ayurvediska” vi kan göra. Ayurveda handlar till stor del om att anpassa sig till årstider och andra växlingar, och det kanske vi lär oss bäst i det egna klimatet. Fast på det hela taget tänker vi att det mer positivt att möta våren tidigare och slippa undan den värsta kylan, samtidigt som de flesta människor gillar att resa och äventyr är bra för att sätta fart på Kapha.
Men den egentliga anledningen är själva platsen, retreatcentret Hidden Paradise. När jag såg stället, visste jag att vi måste åka dit! Det ligger i ett av de mest orörda och vackra områdena i Spanien, Alpujarras, vid kanten av nationalparken Sierra Nevada, och är ett unikt exempel på hur man kan leva ”off-grid”, utan att vara anknuten till el- och vattenbolag, utan att köpa sin mat från producenter på andra sidan jorden och utan att vara orsak till tonvis av skräp. Yoga handlar djupast sett om medvetenhet, och att vara varsam om jordens resurser är en viktig medvetenhetsfråga idag.

Sandra Grundstoff, huvudlärare

Rupert och Julia som driver centret är enormt radikala i sin hållning till att vara respektfull med jordens resurser, och det är en medvetenhet som jag tycker måste få ha en självklar plats i yogan. På Hidden Paradise får vi uppleva ett levande exempel på hur man kan leva väl utan att slita onödigt på planeten.
Samtidigt stöttar en sådan miljö och livsstil den yogiska processen, det blir ett tillfälle att rensa ut både i kroppen och sinnet. Underbara vyer uppe i bergen, utan trafik och elförorening, djup tystnad, ren luft och rent källvatten från bergen. Där man skulle kunna hitta liknande kvaliteter i Sverige ligger det ofta metertjockt med snö vid tidpunkten för retreaten.


Alla hus i Hidden Paradise är byggda av naturmaterial som lera, trä och sten.  All ström kommer från egna solceller och vattnet kommer direkt från bergets inre (renat med kolfilter och testat regelbundet). Maten kommer från egna odlingar, eller från bönder i trakten – allt är ekologiskt odlat. Mjölken, som man bland annat gör en mild och god yoghurt av, hämtas direkt från getter på bergssluttningen och pastöriseras hemma i köket för att ta kål på eventuella bakterier.

Hur tillbringar ni tiden under retreatveckan?

– Jag brukar skoja med eleverna och säga att de ska förvänta en kombination av retreat och arbetsläger, haha! Vi har fullt schema men det fungerar uppbyggande. De olika aktiviteterna stärker kroppen och sinnet och tröttar inte utan stimulerar. Vi får närande och hälsosam mat lagad tre gånger om dagen, balans mellan aktivitet och vila och tillräckligt med egen tid. Även om retreaten har mycket innehåll, finns det utrymme för vila och tid i naturen. En stor gåva med retreaten är att få pröva ayurvedisk livsstil och kosthållning på egen kropp under en period.

Läs mer här om vår Yogalärarutbildning utan Stil!

Retreaten är den modul då alla i gruppen får möjlighet att visa vad de lärt sig. Dagligen leder både lärare och elever yogapass med asanas, andning och meditation. Det blir alltså en hel del yogaträning och en chans att på kort tid komma i god form, kroppsligt och energimässigt. På Hidden Paradise finns också en saltvattenpool och en liten vedeldad bastu, som vi kan njuta av under de lediga timmarna.

   

Många kan uppleva en viss nervositet inför det som ses som ”examen”, men förberedelserna är långa. Vi arbetar mycket med att hantera utmaningar genom meditativ observation. Retreaten väver samman allt som kursen gått genom till en helhet. Retreaten – liksom utbildningen – har till syfte att eleven ska få kunskap att ge vidare till andra, men även att själv få en bas av egna erfarenheter att stå på, i livet och i undervisarrollen.
Det är också väldigt speciellt att få spendera alla dygnets timmar tillsammans – det är en fantastisk upplevelse att dela erfarenheter och vänskap på det här sättet. En del tror att de ska tycka att det blir jobbigt, men verklighetsupplevelsen brukar bli tvärtom, man vill inte hem igen.
Viktigt i hela utbildningen är ett klimat där människor känner sig trygga och accepterade. Man FÅR vara ny, man får lov att inte veta. Det behövs en accepterande atmosfär för att våga prova sig fram och utvecklas.

Vill du fördjupa dina kunskaper inom yoga och ayurveda? Läs mer om alla vår yoga utbildning, ayurveda utbildningar , yin yoga utbildning eller yogamassör utbildning. Du kan även läsa om alla våra utbildningar och kurser här. Må bättre själv och få andra att må bättre tillsammans med oss på Axelsons och med våra duktiga yogalärare! 

Det finns fler nyheter i yogalärarutbildningen att berätta om…?

– Ja! Vi har förlängt utbildningen med en extra helg, så det finns mer tid till undervisningsträning. Vi har också fått en ny Yinyogalärare – Anne-Lee Jönsson – som till vardags driver Yoga de la vida i Ängelholm.  Anne-Lee kommer att hålla en modul med Yinyoga, för att ge förståelse för hur detta sätt att utöva yoga kan påverka bindväven och organen samt minska stressnivån.
Till hösten 2018 kommer Anne-Lee även att vara huvudlärare på vår nya vidareutbildning till Yin yogalärare för yogalärare och kroppsterapeuter.

Anne-Lee Jönsson, Yinyogalärare

För övrigt har vi förändrat utbildningens upplägg av anatomin. Där vi tidigare haft mest fokus på klassisk anatomi med vävnadslära, latinska termer och liknande, kommer vi nu istället att dyka direkt in i anatomin ur ett yogalärarperspektiv. Därmed får eleven också mer individuell uppmärksamhet – vi använder elevernas kroppar som exempel och studiematerial.
Eleven kommer att få läsa en del av den generella anatomin på egen hand, för en övergripande förståelse, medan de lärarledda delarna har mer fokus på de frågor man ställs inför i yogalärarsituationen, på det man konkret behöver för att hjälpa elever till ett säkert utförande och att förstå det man ser i klassrummet. Naturligtvis kan man sedan fortsätta fördjupa sin kunskap under resten av sitt liv – det man kan få med sig här är grunderna.
Ny lärare på den praktiskt inriktade yogaanatomin är Chrell Kemnitz, med 25 års erfarenhet som kroppsterapeut och yogalärare, verksam som anatomilärare på flera yogautbildningar i Danmark.

Chrell Kemnitz, anatomilärare

 

Läs mer och anmäl dig till Yogalärarutbildningen här!