Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Yogamassage – en djupgående kroppsbehandling som gör skillnad

Yogamassage är en djupgående behandling som gör skillnad, både för klienten och terapeuten. Vandana Jain, som ursprungligen kommer från Indien och leder yogamassage-utbildningen tillsammans med sin man Johan, berättar om metoden och utbildningen.

-Utbildningen är väldigt praktiskt orienterad. Eleverna lär sig tekniken i händerna. Det är jättebra att vi är två lärare och alltid en eller två assistenter, så att eleverna kan få mycket support. Vi har förlängt utbildningen nu och den består av 7 träffar x 4 dagar.
Metoden består av massage och assisterad stretching. Första helgen lär vi ut det mesta av massagegreppen, vi går igenom hela kroppen utom mage och bröstkorg. Varje följande träff lär vi ut ny stretching för olika delar av kroppen.
Vi börjar med rygg och armar för att öppna lungorna, så att andningen och därmed cirkulationen av prana, livskraft, blir bättre. Prana är grunden i all healing oavsett vilket problem man kommer med, den principen är själva basen i alla ayurvediska och österländska metoder.

Efter rygg och armar jobbar vi vidare med baksida ben, framsida ben, mage, bröstkorg, armar och nacke. Vi avslutar med avslappnande massage för huvud och ansikte. En sekvens består av sittande stretching och där jobbar vi extra mycket med kroppshållning.

Intresserad av yoga? Läs mer om alla vår yogalärar-utbildning, ayurveda-utbildningar , yinyoga-utbildning eller yogamassör-utbildning. Du kan även läsa om alla våra utbildningar och kurser här. Må bättre själv och få andra att må bättre tillsammans med oss på Axelsons och med våra duktiga yogalärare! 

Mer än det som står på schemat
– Djupet i utbildningen består mycket i det som händer i salen, inte bara i det som står på schemat. Elevernas egen kropp utvecklas mycket. De problem och utmaningar man själv har i kroppen och som man kanske också upplever som utmaningar i förhållande till tekniken, blir oftast mycket bättre – ont i knäna, ont i ryggen och liknande.
Detta är såklart en effekt av att få mycket massage, men också av att utöva metoden. När man har ett ergonomiskt kroppsanvändande blir massagen som en sorts lättare träning, och det ger ofta mycket energi att ge yogamassage.
Det händer också mycket inuti som ett resultat av det kroppsliga – free body, free mind! Många som börjar en utbildning är på ett spännande ställe i livet och är öppna för nya saker. Jag och min man Johan som är huvudlärare, ser varje individ som helt unik.
Yogamassage är baserad på hänsyn till den individuella kroppen och har sina rötter i Ayurveda som är ett väldigt individanpassat system. Problemet sitter inte alltid där man har ont, och man lär sig därför utforma en holistisk behandling som alltid inkluderar hela kroppen.

Många fina historier
– När jag själv utbildade mig i Yogamassage hos metodens grundare, Kusum Modak, var jag lite trött och sliten i kroppen. Jag bodde på ett meditationscenter i Poona och hade vänner som var mycket bra kroppsterapeuter, som hade gått hos Kusum och tyckte mycket om hennes metod. Jag jobbade mycket vid dator då och tänkte inte att jag skulle bli massör eller yogalärare, men tänkte bara att det skulle vara bra för min egen kropp.
Under utbildningen, som sträckte sig över 6 dagar i veckan i 3 veckor, blev jag helt smärtfri. Min andning blev bättre, liksom de mensbesvär jag hade och jag fick mycket mer energi. En dag kände jag det som om jag inte hade någon kropp!
I ayurveda säger man att när du är frisk, känner du inte din kropp. Min upplevelse skiftade till att kroppen bär mig, från att tidigare ha upplevt det mer som att jag bär runt på kroppen. En sådan känsla skulle jag önska att alla fick ha, det blev en viktig inspiration för att dela med mig av yogamassage till andra.
De flesta som studerade tillsammans med mig hade liknande upplevelser, och vissa saker som hände var överväldigande. En deltagare var en Israelisk läkare som hade skadats vid en bombsprängning, han var stelopererad i ena benet och hade ingen känsel i foten. Efter några dagar med yogamassage gick han runt i rummet och kunde plötsligt känna sin fot. Vi andra blev otroligt berörda och började gråta. Det gick så djupt för oss alla.
Jag får många fina historier från tidigare elever, om människor som de kunnat hjälpa. För det mesta krävs 5-6 behandlingar, ibland 15, ibland bara en. Det beror på klientens problem men också på hur klienten själv tar hand om sig och sin kropp efter och mellan behandlingarna.

Bättre yoga med massage och tvärtom
– Något av det jag inspirerades av hos Kusum, är att hon var helt orädd! Jag jobbar inte så djupt som hon gör, utmanar inte klienten fullt lika mycket. Hon jobbar förstås i Indien där det är varmt, kroppen blir mjukare och mer flexibel. Vi säger i Indien att en grön gren är böjlig men en torr gren bryts lätt. Det är därför vi alltid värmer upp med massage innan vi jobbar med stretchingen. Men genom att se hur Kusum jobbade, blev jag också mer orädd. Hon var inte rädd för att gå nära och att använda kraft.
Kusum hade också mycket bra förståelse för asanas (yoga positioner), och jag har själv förbättrat min yoga genom yogamassagen. Det är många yogalärare som väljer att gå utbildningen, och den här typen av massage är ett fantastiskt redskap för dem.. Med hjälp kan man slappna av mer och också komma djupare i stretchingen än vad man skulle kunna själv. Det går också att inta positioner som inte är möjligt utan stöd. Det är därför vi kallar det för assisterad stretching.
– Under många år med utbildningen kom framför allt massörer som ville ha en extra teknik. Många massörer tycker om att kunna växla mellan att jobba på bänk och på golv. Nu ser jag framför allt att många yogalärare kommer!
En man som hade gjort ashtangayoga i 17 år uttryckte att yogamassagen fick den sista pusselbiten att falla på plats för honom. Det blir allt mer eftertraktat bland yogalärare att även kunna jobba mer fysiskt med eleverna, under och vid sidan av yogaklasserna. Yogan och massagen kompletterar varandra, båda förstärker varandra.

Läs mer här om Axelsons utbildning till yogamassageterapeut!