Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Yogamassage för seniorer

Katarina Ballaiova Hoverberg jobbar som yogamassör det mesta av sin arbetstid. Redan det är kanske lite ovanligt – ännu mer ovanligt är att flertalet av hennes massageklienter är mellan 60 och 90!

– Jag brinner för yogamassagen! berättar Katarina. Jag har jobbat med yogamassage i eget företag i fyra år och har tre olika ställen där jag ger behandlingar. Det är Tullinge Hälsokälla där jag hyr in mig tillsammans med ett gäng andra terapeuter, Yogaliv i Hägersten där jag har både massage och barnyoga – och så mötesplats Tumba, där alla besökare är 60 plus.
Mötesplats Tumba är inte bara en social mötesplats utan även ett center för olika friskvårdsaktiviteter, det finns gym, vattengympa och qi gong. Katarina fick tips genom en bekant som själv går till Mötesplatsen och tog kontakt med arbetsledaren. Den klassiska massören de hade då skulle sluta sin tjänst och de äldre ville fortsätta få massage. Katarina hade just utbildat sig färdigt och undrade om det skulle funka med yogamassagen för seniorer, eftersom yogamassage utförs på golvet och inkluderar en hel del yogainspirerade sträck, men hon ville gärna prova!

Inget problem att komma ner på golvet

– I början var det svårt att få klienter, många var lite osäkra och kanske rädda att jag skulle veckla ihop dem och tvinga dem att stå på huvudet, och många är helt enkelt rädda att de inte ska kunna komma ner och ligga på golvet. Nu vet jag att det oftast inte är något problem att komma ner – utan problemet är i så fall oftare att komma upp! Jag brukar lite skämtsamt påminna om att jag har tystnadsplikt, och hittills har vi alltid hittat ett sätt, skrattar Katarina.
DSC07398
– När väl några hade vågat prova så spred sig ryktet och efter ett år på Mötesplatsen var det fullt tryck på bokningarna, berättar Katarina vidare. Idag är jag alltid fullbokad, jag har många stammisar som kommer varannan, var tredje eller var fjärde vecka. Numera är det ofta svårt för mig att hitta tider till nya klienter. Många har kommit regelbundet i tre års tid nu, och de gör väldigt bra reklam för mig.

Flödesmassage bra för äldre

– Seniorerna upplever yogamassagen som väldigt skön och bra, jag tror att det är speciellt värdefullt för dem att den här typen av behandling verkligen sätter igång flödet i kroppen. De äldre har ofta svårt att stretcha själva och många har svårt att slappna av. I yogamassagen får de hjälp med båda delar i kombination. Många har nedsatt blodcirkulation och ämnesomsättning, och då är det fantastiskt välgörande med flödesmassage.
En del klienter blev nyfikna när de förstod att Katarina även undervisar yoga, vilket ledde till att hon startade upp en yogagrupp även på mötesplats Tumba. Det har i sin tur blivit en öppning för andra att våga komma och prova yogamassagen. Någon enstaka gång har Katarina gett behandling på bänk, när det verkat oöverkomligt för klienten att vara på golvet, och även det har funkat.
– På bänk kan jag inte göra alla grepp, men en hel del. Då har jag ju sagt till klienten att det inte blir en komplett yogamassage, men för de personerna har det ändå varit en positiv upplevelse att få massagegreppen och yogastretchar för till exempel armar och nacke.
Jag försöker alltid hitta en form som passar klienten. Det är bra att yogamassagen innehåller både massagegrepp och sträck, så kan jag använda det som funkar. De flesta på Mötesplatsen är väldigt pigga, de flesta har bara några ”små krämpor” som de brukar säger, berättar Katarina och skrattar.

Behöver inte vara rädd för att trilla ner

– Många som var skeptiska i början men trivs nu bättre på golvet, berättar Katarina. En klient i sjuttioårsåldern sa nyligen till mig ”Kommer du ihåg när jag kom första gången och tittade på madrassen på golvet? Jag tänkte`vad ska hon göra med mig?!´Nu tycker jag bara att det är skönt att inte behöva vara rädd för att trilla ner när jag vänder på mig!”
DSC07394
– Det enda kravet jag fick på mötesplatsen var att hålla ett schysst pris, så jag tar 450 kr för 50 min. Man kan också köpa ett klippkort på 5 gånger för 1750 kr, berättar Katarina. Jag vet att det är ett väldigt lågt pris jämfört med vad de flesta tar för yogamassage, men jag betalar i gengäld ingen hyra.

Går inte på seniorerna

– Dessutom sliter jag verkligen inte ut mig, för mig är det något lättare att ge seniorbehandlingarna, fortsätter Katarina. Det är dessutom alltid dagtid vilket är värdefullt i detta yrke. I behandlingar av yngre människor brukar jag till exempel gå på dem, det gör jag inte med seniorerna. Många har en eller flera kontraindikationer – benskörhet, hjärtfel, diabetes, åderbråck och så vidare…
Vissa skulle jag kunna gå på, men jag gör ändå inte det för att inte skapa ett spektakulärt rykte och skrämma bort folk. Ibland berättar jag att det ingår i mina ”normala” behandlingar, en del ber om att få prova och då gör jag det såklart. Dessutom blir ju alla moment lite kortare när jag ger 50 minuter i stället för 75, det hinner inte bli tungt. Behandlingen har naturligtvis också ett mentalt värde, det är viktigt i alla åldrar att få omvårdnad och beröring, vissa pratar av sig med mig och det känns fint.

Intresserad av yoga? Läs mer om alla vår yoga utbildning, ayurveda utbildningar , yin yoga utbildning eller yogamassör utbildning. Du kan även läsa om alla våra utbildningar och kurser här. Må bättre själv och få andra att må bättre tillsammans med oss på Axelsons och med våra duktiga yogalärare! 

Inspirationskällor behövs

– Jag trivs med barn och jag trivs med äldre. Båda grupperna ger väldigt mycket tillbaka. De äldre är fina klienter, de är ofta väldigt bra på att visa sin uppskattning. Ibland frågar någon mig ”Blir du inte trött, har du inte ont?” Men jag mår tusen gånger bättre i kroppen och sinnet än jag någonsin gjort i ett administrativt yrke! Jag styr min egen tid. Som massör kan jag inte vara stressad själv, det fungerar helt enkelt inte.
Jag upplever att många blir inspirerade av att möta någon som liksom jag valt bort en ”karriär” och vågar gå efter det som gör mig lycklig. Det är inte alltid lätt att ta sig ur ekorrhjulet och vi behöver inspirationskällor. Det vill jag verkligen förmedla till alla mina klienter, att de ska leva, våga lita på sin magkänsla och sitt hjärta, att de inte måste vara på ett visst sätt oavsett ålder. Yogamassagen i sig hjälper mig att förmedla den känslan.
Den bästa belöningen jag får ut av den här livsstilen – jag vill knappt kalla det ett jobb! – är att få höra att klienterna mår jättebra, att de längtar till sin behandling. Jag trivs verkligen, jag älskar att jobba med människor! avslutar Katarina.

 

Läs mer om alla våra massage utbildningar.