Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Yogamassagen gav mig hälsan tillbaka

Utbildningen till yogamassör blev startskottet till att Eva Terrvik fick hälsa, kraft och självförtroende att kunna komma tillbaka till ett aktivt arbetsliv – på ett helt nytt sätt.

 

– Yogamassage har gett mig så mycket! Jag har själv fått hälsan tillbaka, och jag har fått  så många ovärderliga möten med klienter genom åren där jag verkligen har kunnat se hur behandlingen stimulerar kroppens egen förmåga att självläka och återskapa balans. Så säger Eva Terrvik, som har en fantastisk historia att berätta.

Från svår sjukdom och åtta år då hon inte kunde klara mycket, har hon idag ett arbetsliv som hon njuter av, som hon kan anpassa efter sina behov och där hon kan hjälpa andra att må bra.

 

Ny kraft och nytt självförtroende

– Utbildningen till yogamassör var startskottet till att jag fick hälsa, kraft och självförtroende att utbilda mig till yoga- och meditationslärare, medicinsk yogaterapeut – och starta en yogastudio! berättar Eva.

Jag tog utbildningen för min egen skull, men det blev ett fantastiskt lyft när jag också insåg att jag kunde jobba med friskvård. Nu har jag arbetat med yoga, mindfulness, meditation och terapeutiska behandlingar i 10 års tid, och det har varit en otrolig resa.

 

 

2002 blev jag diagnosticerad med leukemi. Jag genomgick en stamcellstransplantation, och det gav mig livet tillbaka. Därefter har jag levt med bortstötningsreaktioner som nästan alltid kommer efter transplantationer, det ger en kronisk inflammation som har satt sig i bindväv, muskler och leder. Jag har haft väldigt mycket smärta och har fått äta stora mängder immundämpande medicin.

Under de värsta åren provade jag allt alternativt, och upplevde att yoga och en ayurvedisk massageteknik som heter abhyanga, hjälpte mig otroligt bra. När jag fick igång cirkulationen och började djupandas, lindrade smärtorna.

När jag såg att det fanns en utbildning i Yogamassage på Axelsons – det var 2008 – visste jag att detta ville jag! Jag var sjukskriven sedan 6 år tillbaka, men bara under utbildningen fick jag så mycket bättre hälsa och blev så mycket starkare att jag kände att jag både ville och skulle klara att komma tillbaka till arbetslivet igen.

Jag började direkt med att assistera på yogamassageutbildningar så ofta jag kunde, och något år senare gick jag en yogalärarutbildning. Direkt efter det startade jag min egen studio. Jag ville jobba göra det jag orkar för andra och vara med i andra människors läkeprocess, inte bara fokusera på mig själv.

 

Tillbaka till arbetslivet – på ett helt nytt sätt

– Jag hade en helt annan yrkesbakgrund sedan förut, ett akademiskt jobb, men det hade aldrig kunnat bli aktuellt igen. Jag hade upptäckt något som fått mig att kunna hjälpa mig att må så bra i min egen kropp, och det ville jag ge vidare till andra. Jag måste dessutom vara igång, jag kan inte sitta still, det är inte möjligt med de smärtor jag har.

Nu har det gått 10 år då jag har haft yogamassagen med mig. Det är en perfekt kombination med yogaklasser och personlig vägledning, jag kan verkligen hjälpa människor med mina verktyg. Jag jobbar också med något som heter Optimummetoden, som stärker hållningsmuskulaturen.

Jag har fortfarande känslig hälsa, jag hade inte kunnat ha ett nio-till-fem-jobb med fasta tider och höga prestationskrav. I många år har jag haft 7-9 yogaklasser i veckan, däremellan personlig vägledning och Yogamassage plus att jag administrerar studion. Det är flexibelt och det fungerar! Jag jobbar ungefär 50 % och tack vare att jag kan anpassa mitt arbete och mina tider efter min dagsform så fungerar det bra. Många kör över sig själva och jag vill verkligen förmedla till människor att lyssna inåt.

 

Ville inte vara beroende av medicin

– Jag är dessutom medicinfri nu, jag har successivt kunnat fasa ut allt och det är bara i svåra perioder som jag tar små doser. Fyra år efter transplantationen var jag så sjuk av medicinernas biverkningar, jag hade jättehögt blodtryck, hade intensiv migrän och var uppsvälld av kortison. Jag sa till läkarna att jag måste fasa ut medicinen. De var emot det, men jag var bestämd.

Om jag hade gjort som läkarna sa är jag faktiskt inte säker på att jag levt idag. Jag har full respekt för att jag inte heller hade överlevt utan transplantationen och medicinerna under en period – men jag ville må bra igen, inte bara överleva.

Med yoga, massage, bra kost, rätt träning och en medveten livsstil kan jag leva så naturligt som möjligt. Jag är inte symptomfri, men jag vill hellre detta än att ta medicin varje dag hela livet. Jag använder mig också av meditation som redskap för att hantera smärta, det är väldigt viktigt hur man tänker. Jag prioriterar det som får mig att må bra och fokuserar på det friska i mig själv.

Det finns så mycket man själv kan göra när man har klarat den akuta fasen, det behövs en integrering för att slippa vara beroende av mediciner med svåra biverkningar i hela sitt liv. I till exempel Tyskland, England och USA får läkare lov att röra sig mer fritt mellan medicinens och naturmedicinens olika områden. Vi har mycket att lära i Sverige!

 

Fascinerad över kroppens självläkande förmåga

– Yogamassagen hjälpte mig så effektivt genom att ge smärtlindring, ökad rörlighet, avslappning och framför allt fördjupad andning, som gav förutsättningar för bättre självläkning från den kroniska inflammationen. Jag fick ökad vitalitet och energi.

När man andas och kan slappna av, kan självläkningen sätta igång. Yogamassagen hjälpte också matsmältningen, och jag upplevde en viss lymfdränerande effekt som kunde hjälpa mina svullnader att gå ner. Det är verkligen en helhetsbehandling.

Jag har kunnat hjälpa andra människor som lever med smärta och inflammation. Många med till exempel fibromyalgi eller inflammatorisk smärta blir väldigt hjälpta av yogamassage och yoga plus djupandning.

Jag har haft flera kunder som varit bokade för höft- eller knäoperation och en som har diskbråck och väntade på steloperation men som alla tills vidare kunnat skjuta fram och möjligtvis undvika operationen. Det är helt fantastiskt att se vilken självläkande förmåga kroppen har, när vi bara hjälper den på traven.

Jag har genom åren testat det mesta inom alternativmedicin, men yogamassagen är fortfarande den bästa naturliga behandlingsform som jag har stött på. Yogamassage baseras på den ayurvediska medicinens helhetstänk, som bygger på att med rätt support och cirkulation, kan du stimulera kroppens egen självläkningsförmåga.

Den ayurvediska massagen är lugnande, lätt lymfdränerande och aktiverar kroppens reningssystem – men det är de assisterade yogastretcharna som verkligen gör skillnad! När du får hjälp att stretcha så kommer du djupare än vad du själv skulle klara av. Det i kombination med djupandning och avslappning gör underverk för kropp och själ.

Det är inte alltid vi terapeuter kan förklara exakt vad som händer, men vi ser våra klienter bli av med åratal av kronisk smärta, inflammation samt få ökad rörlighet och hjälp med att rehabilitera skador. Behandlingen lindrar även kronisk värk samt tillstånd som migrän, tinnitus, käkspänningar och andra stressutlösta symptom.

Det är fantastiskt att få arbeta med en metod som inte lämnar någon oberörd. Kunden kan direkt bli av med åratal av stelhet, smärta, spänningar eller obalanser i kroppen. Jag ger behandlingen i interaktion med kunden och har möjlighet att individanpassa behandlingen efter var och ens specifika behov.

Som Yogamassageterapeut har jag alltid med mig möjligheten att hjälpa andra till ökad rörlighet, mindre smärta, förbättrad hälsa och välmående. Var jag än är så har jag behandlingen i mina händer.

 

Se Evas arbete och boka en behandling på www.connectyoga.se

 

Utbilda dig till Yogamassageterapeut du också! Läs mer och anmäl dig här.