Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


”Yogamassagen hjälper människor att sätta igång inre dialoger!”

Alva Vinterhed utbildade sig till Friskvårdskonsult på Axelsons 2015, tog examen på Yogalärarutbildningen 2017 och nu har hon nyligen avslutat även sin utbildning till Yogamassör. Här berättar hon om hur hon integrerar de olika bitarna och om hur Prana – livsenergi – är den enande principen.

 
– Jag läste till fysioterapeut för många år sedan men gjorde aldrig min avslutande examen,  så jag är inte legitimerad. Det gör mig inte riktigt något, jag har inte direkt lust att jobba inom ramarna för offentlig vård i alla fall. Kunskaperna jag fick använder jag varje dag och det är det som är det viktiga. Ett tag funderade jag på att ta upp det igen, men valde att utbilda mig till Friskvårdskonsult hos Axelsons i stället för några år sedan.
Sedan dess har jag varit igång med friskvård parallellt med mitt heltidsjobb. Jag började med att ge klassisk massage på deltid. 2016-17 utbildade jag mig till Yogalärare på Axelsons, och började även hålla yogaklasser på deltid. Nu har jag precis avslutat även min utbildning till Yogamassör!
De pengar jag tjänat på friskvård hittills har gått direkt in i nya utbildningar. Mitt heltidsjobb är som resursperson på en skola, i en förstaklass. Men nu till hösten planerar jag att gå ner i tid på jobbet, och tillsammans med en vän tar jag över min lokal på heltid.
Jag ger behandlingar och håller yogaundervisning för nybörjare en gång i veckan, man kan anmäla sig till ett förlopp på 8 eller 10 gånger, jag tar in max 10 deltagare. Jag letar inte aktivt efter kunder, de hittar mig, det går nästan lite för bra. Det är mest arbetskamrater och vänners vänner. Mina facebooksidor är min enda reklamkanaler; Alvas Vila och Alvas Yoga och yogamassage. För att inte prata för mycket under yogaklasserna, skriver jag på Alvas Yoga det jag inte hinner säga, ger lite bakomliggande yogateori, goda råd och liknande.

Vill du fördjupa dina kunskaper inom yoga och ayurveda? Läs mer om alla vår yoga utbildning, ayurveda utbildningar , yin yoga utbildning eller yogamassör utbildning. Du kan även läsa om alla våra utbildningar och kurser här. Må bättre själv och få andra att må bättre tillsammans med oss på Axelsons och med våra duktiga yogalärare! 

Yoga och massage kompletterar varandra

– Nu när jag lärt mig yogamassage har jag ett nytt koncept, ett paket som jag erbjuder. Kunden kommer först till en yogamassage, där både jag och personen själv tydligt kan känna var kroppen är mer begränsad eller stel. Baserat på detta, utformar jag ett personligt yogaprogram som vi går igenom tillsammans för att de ska kunna träna hemma. Längden på passet anpassar vi till personens möjligheter, det ska vara något de kan göra så gott som varje dag.

De kunder jag haft har varit jätteduktiga och gör sin träning där hemma – kanske är det för att jag ringer dem under perioden och följer upp, haha! Både jag och kunden har helt klart nytta av de kunskaper i motiverande samtal och coaching som jag fått med mig som Friskvårdskonsult.
Två veckor senare har vi en uppföljning, då får de massage igen och vi kan märka de ändringar som skett i kroppen sedan sist. Att träna yoga regelbundet ger väldigt mycket, det är jag glad att jag själv tagit med mig efter yogalärarutbildningen. Just nu tränar både jag och min man Ashtanga, han tvingar upp mig 5.30 varje morgon och först blir jag arg men det är egentligen jättelyxigt, haha!
Sedan jag började lära mig yogamassagen ger jag nästan bara den typen av massage. Jag upplever att det ger en väldigt komplett känsla hos kunderna. Effekten är uppenbar när de reser sig från madrassen – det ser ut som att de har fått mer plats i sin kropp, nästan alla ger ifrån sig en djup, lättad utandning och rullar med axlarna, många säger att de känner sig nysmorda inifrån och ut. Så känner jag själv också när jag fått behandling.

Vad fick dig att vilja lära Yogamassage?

– Jag valde att hoppa på Yogamassageutbildningen efter att vi fick en introduktionsdag på Yogalärarutbildningen. Jag fick en känsla av att det här slöt cirkeln, att alla mina olika kunskaper knöts ihop. Dessutom ville jag väldigt gärna studera mer just med Vandana!
Under yogalärarutbildningen hade jag  en otroligt stark upplevelse av energi, som inte liknar något jag upplevt förr. Det var under en meditation med Vandana, och hon hjälpte mig att integrera upplevelsen på ett väldigt fint sätt. Jag har aldrig tidigare känt något sådant, det var som att hitta dörren till Narnia. Jag kände mig både glad och överväldigad.
Egentligen var det nog inget överjordiskt, utan mest så att jag plötsligt skiftade och upplevde mig själv från insidan. Förut kände jag mest min yttre kropp, min position, om handen är öppen eller knuten. Nu har min kroppsmedvetenhet flyttat ett par centimeter inåt.  Jag är medveten om hur det känns på insidan av kroppen, hur hjärtat slår, tarmarna arbetar, bröstkorgen utvidgas när jag andas, och mer subtila upplevelser av energin i min kropp.
När jag är i balans, behöver jag bara göra ganska lite för att skifta till uppmärksamhet på energiströmmen. Det är faktiskt något av det största som hänt mig. Har sällan hört andra berätta om sådant, men när jag berättar, kommer nästan alltid en berättelse från den andra. Jag undrar varför man inte pratar mer om sådant, kanske tror man att andra ska tro att man är galen eller något, men det gör de inte! Vandana skrattade bara och sa att det är prana – livsenergi.

Hur smälter de upplevelserna ihop med ditt arbete med yogamassage?

– Prana har en väldigt stor del i yogamassagen, som aktiveras dels genom att kroppshållningen öppnas upp, dels genom att man jobbar mycket med andningen. Jag som massör får en större kapacitet för att hjälpa när kroppens egen energi aktiveras så mycket.

Något som har enorm effekt i Yogamassagen är hur man ger stretchen i synk med andetaget, upplevelsen av att kroppen öppnar upp i en stretch på utandning och den avspänning som följer på det. När en person gjort djupandning genom hela behandlingen, syns det på huden! Många får aha-upplevelser och börjar andas bättre i vardagen.
Upplevelsen som yogamassagen ger, hjälper människor att själva sätta igång inre dialoger av biofeedback på flera olika plan. Sträcken ger ofta känslan av att ta ut rörelser i en riktning som man aldrig gjort förut. En del får en ökad kroppsmedvetenhet, kanske märker man att man inte är lika smidig eller stark i höger och vänster sida i ett visst sträck. Man får chans att upptäcka sin kropp på ett liknande sätt som i yoga.
Många som haft långvariga besvär upplever omedelbar lättnad, människor med skolios eller väldigt rundad bröstrygg har en rakare ryggrad när de går ut. Hållningen gör en enorm skillnad. Hur uppfattar man sig själv när man är hopsjunken respektive öppen och upplyft?
Kroppshållningen och andningen är som en konstant inre kommunikation. Hur mycket energi ger jag mig själv tillgång till, hur står det till med mitt inre ledarskap, vad känner och tänker jag om mig själv? Detta intresserar mig mycket, jag gjorde också ett fördjupningsarbete på yogalärarutbildningen kring hållning och inre kommunikation.

Det var väldigt fint att Vandana gav oss en god utbildning även i att ta hand om sin egen kropp. Vi fick enkla yogaprogram att göra mellan och efter behandlingarna – man måste vara i ok form. Framför allt måste jag själv ha en god hållning när jag masserar, hålla mig upprätt, andas och använda min kroppsvikt!
Många säger underbara saker efter massagen. En kund som under en längre tid varit deprimerad stannade till i dörren och vände. ”Min fru säger att jag blivit gladare sedan jag börjat få yogamassage”, sa han. Det känns som om många får en puff för sin egen process, ny energi till att ta tag i saker. Det är inte jag som fixar dem. Det är prana, som Vandana skulle ha sagt.

Välkommen till Alvas Vila och Alvas yoga!

https://www.facebook.com/Alvas-Vila-behandlingar-för-kvinnor-Yogamassage-och-yoga-i-Svedmyra-1058367634219598/?ref=br_rs
https://www.facebook.com/Alvas-Yoga-och-Yogamassage-108448346644877/?ref=br_rs

Läs mer och anmäl dig till Axelsons yrkesutbildning till yogamassör eller läs mer om alla våra massage utbildningar.