Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


 ”Yogaundervisningen har blivit min huvudsakliga inkomstkälla!”

 

Många tar en yogalärarutbildning mest för sin egen skull, för att senare upptäcka att de verkligen vill undervisa.

 

Möt Lisa Sjödin och Therése Grane, som båda gjort sin livsstil till sitt yrke!

Lisa Sjödin hade innan hon började sin yogalärarutbildning hos Axelsons undervisat i qi gong i åtta år, och hade tränat yoga mest på egen hand sedan 15 år tillbaka. Hon berättar:

– Utbildningen gav mig väldigt mycket, inte minst att få fördjupa min egen träning med hjälp av lärare som guidar och justerar. Jag hade längtat efter en utbildning som passade mig, jag ville inte välja en bestämd stil. Jag fick mycket ny kunskap, lärde mig lyssna bättre på min egen kropp och dess inneboende visdom, till exempel att inte alltid köra max.

Utbildningen gav mig också självförtroendet att våga satsa på att undervisa yoga professionellt, att lyssna på min egen inre visdom även där, att kunna undervisa intuitivt. Generellt blev jag bättre på att ta beslut utifrån min inre röst snarare än logik, det blir ofta bättre än när tankarna får bestämma! Jag upplever att yogametoderna i sig själva har gett mig mer av både känsligheten och tilliten inför vad som är äkta för mig.

Intresserad av yoga? Läs mer om alla vår yoga utbildning, ayurveda utbildningar , yin yoga utbildning eller yogamassör utbildning. Du kan även läsa om alla våra utbildningar och kurser här. Må bättre själv och få andra att må bättre tillsammans med oss på Axelsons och med våra duktiga yogalärare! 

Lisa har utformat sin egen Mamma-Babyyoga

– Yogaundervisningen har blivit min största inkomstkälla, berättar Lisa. Jag håller minst ett yogapass om dagen – jag har 6 fasta klasser i veckan och får en hel del möjligheter till vikariat.  Jag undervisar på ett gym med inriktning mot företagsfriskvård, och ute i företag en gång i veckan genom Niana. Jag har även eget företag, hyr in mig i en lokal i Blackeberg där jag leder Hatha Yoga och Mamma-Babyyoga.

Mamma-Babyyogan har Lisa Sjödin utformat efter egen erfarenhet och insamlad information. När hon började utbildningen var hennes dotter 7 månader och hon hade själv yogat under hela graviditeten. Nu är det en ny baby på väg, som beräknas göra sin entré någon gång i april.

 

Lisa Sjödin Yoga 2

Lisa Sjödin

 

– Det är jätteroligt och mysigt att hålla mamma-babyyoga, säger Lisa. Det är förvånansvärt lugnt, bara lite gråt ibland, men alla vet hur det är så det är väldigt avslappnad stämning. Det är kul för mammorna att träffas i grupp, det blir en social grej också.
Bebisarna får vara med och ligga på mattan, de är välkomna fram tills de börjar krypa. Fokus ligger på den nyblivna mammakroppen och ryggen, bäckenbotten, området mellan skulderbladen med mera. Jag fick själv mycket hjälp genom utbildningen i min egen restitution efter förlossningen, mycket ny insikt omkring kroppshållning och användandet av musklerna. Jag fick hjälp att upptäcka mina egna mönster och kan därmed undvika vissa problem under den här graviditeten. Jag är mer medveten om hur jag bär upp min kropp i vardagen.

 

Ren lyx att kunna arbeta med yoga

– Det är lyx att jobba med att undervisa yoga! konstaterar Lisa. Det känns alltid kul att vara på väg till jobbet, aldrig som ett motstånd, aldrig tråkigt, bara som en naturlig del av livet. Det blir som en förlängning av min egen praxis och det är så härligt att se eleverna efter ett pass, avslappnade och fulla av uppskattning.

Att vara yogalärare är ett kreativt jobb, man får alltid vara redo att anpassa sig efter gruppen. Jag vet aldrig vem som kommer att vara i rummet och vad de behöver. Jag känner att jag fick bra redskap på utbildningen för att kunna anpassa klassen, jag fick förståelse för olika sätt att träna och förhålla sig till träningen, avslutar hon.

 

 

Även Therése Grane hade yogat ganska länge, och hade undervisat en del barnyoga i sitt arbete som fritidspedagog. Hon började tänka på att bli yogalärare för vuxna efter att ett gäng kvinnor i bygdegården bett henne yoga med dem. Therése hade själv framför allt tränat Hatha- och Yinyoga innan, men ville ha en utbildning utan specifik inriktning.

– Under utbildningen fick jag förfrågan från Medborgarskolan om att börja undervisa även där, berättar Therése. Och mindre än ett år senare hade jag tillsammans med en annan kvinna från Skara, som jag lärt känna genom yogan,  startat upp en yogastudio i Skövde. Vi är totalt fyra yogalärare på Skövde YogaCentrum, jag och en till som håller Hatha- och Yinklasser, en som har Mediyoga och en med Iyengaryoga.

 

Therese_2

Therése Grane

 

– Det är verkligen jätteroligt, vi har i stort sett fulla grupper och går på varandras workshops och klasser. Vi ser varandra  som kollegor och inte konkurrenter och har blivit goda vänner på köpet! Vi är olika människor och räknar med att varje lärare får de elever den behöver och som passar henne och vice versa, säger Therése. Vi hyr också ut ett rum till en tjej som jobbar med kosttillskott och frekvensmedicin, hon är också en i gänget. Det har flutit på bra att starta upp centret, vi har köpt begagnade möbler och gjort det väldigt mysigt och vill att våra kunder ska känna sig som hemma och vi vill skapa en lugn och harmonisk atmosfär.

 

Therése har många klasser och kurser på gång

– Jag kommer efter årsskiftet att undervisa åtta klasser i veckan varav sex  är i studion, berättar hon vidare. Jag har två öppna klasser i veckan, lunchyoga och morgonyoga, resten undervisar jag i form av kurser. Varje  kurs är 14 gånger under en termin. Det är skönt för både mig och deltagarna med kontinuitet, vi börjar terminen med en cirkel där man delar vad man vill om sig själv och man känner ofta igen sig i de andra och lär känna varandra på ett fint sätt.

Jag vill ha mina grupper intakta och tar inte in nya elever under terminen, för att de som går hos mig ska känna en trygghet i hur det ser ut i gruppen. Jag kommer även att starta upp Gravid-  och Mamma/bebisyoga efter nyår, det kommer att bli jättespännande!

 

En yogalärare behöver inte vara på något särskilt sätt

–  Utbildningen på Axelsons gav mig en jättebra grund, även om jag är sån att jag alltid vill utvecklas mer som människa och alltid längtar efter mer kunskap och inspiration – jag älskar att gå kurser och workshops. Det jag tyckte var speciellt bra var att vi hade så olika lärare med olika personligheter och undervisningsstil, det stärkte min insikt att man inte bara kan vara på ett sätt som yogalärare, utan att ens unika personlighet tvärtom är en tillgång.

– Jag hade med mig erfarenhet av ledarroll sedan tidigare, men mådde ändå gott av att stärka min känsla av att kunna, av att känna att jag är bra som jag är. Att kunna dela med mig av mina egna erfarenheter i livet till andra känns fantastiskt! Under utbildningen fick jag  mer och mer mod och tron på mig själv ökade, det var en intensiv personlig resa. Ibland var det tufft och jag kände att jag fick möta mig själv på många nya sätt och på många nya plan, både i yogan och i livet.

Vi blev hela tiden uppmuntrade att etablera en egen praxis som våra egna lärare. Tidigare har jag mest gått på klasser, men idag tränar jag dagligen hemma. Vad jag gör varierar lite, jag utövar mindfulnessmeditation varje dag och asanas och pranayama i perioder, jag  gör det jag känner att jag behöver just då.  Jag har också fått in många andra nya vanor i mitt liv, tack vare ayurvedan.

 

2

 

Att arbeta med yoga ger energi och harmoni

– När jag undervisar försöker jag integrera det jag själv tagit till mig i yogafilosofin, baserat i vardagslivet och från min egen personliga resa. Jag börjar alltid yogaklassen med mindfulness och pranayama, och jag  har ofta ett tema för klassen som vi fokuserar på. Jag jobbar sedan tidigare som massör och  jag lever av det och av yogan sedan några år tillbaka, efter årskiftet tänker jag låta yogan ta ännu mer plats.

Jag trivs så enormt mycket med det jag gör, det är värt allt! Jag är inte längre trött, tom i huvudet och slut på energi när jag kommer hem, som när jag jobbade som fritidspedagog. Nu orkar jag med min familj på ett helt annat sätt, mår bättre och är mer harmonisk. Det gör mig till en bättre människa att göra det jag trivs med! avslutar Therése.

 

Läs om Axelsons Yogalärarutbildning