Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Ytligt och djupt – Ekologisk hudvård handlar om hela människan!

På Axelsons utbildning till Ekologisk Hudvårdsterapeut sätter vi människa och ekologi i centrum och ägnar oss enbart åt hudvård med ekologiska, växtbaserade, icke djurtestade produkter. Ambitionen är att erbjuda den bästa utbildningen i sitt slag på marknaden!

 

Anna Irestig, ekologisk hudvårdsterapeut, sjuksköterska samt aroma- & örtterapeut är huvudlärare för utbildningen sedan nystarten i augusti 2016. Hon gick Axelsons utbildning till Ekologisk Hudvårdsterapeut 2004, parallellt med att hon drev ett hälsocenter på Söder i Stockholm. Anna hade sedan länge ett starkt intresse för hudvård och aromaterapi och producerade under 15 års tid en egen hudvårdsserie. Därefter har hon ägnat sig åt produktutveckling åt flera större företag som gör eko hudvård.

 

– Dofter och aromaterapi ligger mig varmt om hjärtat, det är nog det jag tycker är allra roligast inom hudvården, säger Anna Irestig. Eteriska oljor är så spännande för att de har både doft och funktion, det är viktigt att de talar till oss på alla plan. Även om oljan har en viss funktion, blir resultatet inte bra om vi inte gillar doften!

 

Anna Irestig

 

Anna har varit med och planerat upplägget på Axelsons nya utbildning till Ekologisk Hudvårdsterapeut, som hade första utbildningsstart i augusti 2016.

– Jag har haft ganska fria händer till att utforma utbildningen, i samråd med studierektor Pauline Hegner, berättar Anna. Vi har tagit fasta på det som varit bra i skolans tidigare utbildningar, och har samtidigt hållit ett öga på vad som finns i en traditionell hudterapeututbildning – så länge det inte går emot våra grundläggande ideal, naturligtvis!

 

Axelsons VD Richard Axelson uttalade att han vill sjösätta den bästa utbildningen på marknaden – och det stimulerar mig! säger Anna. Det är kul att få jobba efter högt ställda mål! Vi har ny kursstart till våren och kommer att fortsätta finjustera utbildningen.

En av ambitionerna är att minska det avstånd som finns mellan traditionell och ekologisk hudvård, att de Ekologiska Hudvårdsterapeuter som så önskar ska kunna bygga vidare med fler verktyg i den traditionella skolan, liksom vi har som ambition för framtiden att traditionella hudvårdsterapeuter ska kunna komplettera hos oss.

 

Vi vill att de elever som examineras hos oss ska kunna fungera som en ekologisk spjutspets, öppna dörrar till nya sammanhang och komma in och visa vad de kan. Vi vill att eleverna ska vara mycket attraktiva och anställningsbara och kunna så mycket som möjligt av det en traditionell hudterapeut kan, samtidigt som miljö- och hälsotänket måste genomsyra allt vi gör, konstaterar Anna Irestig.

 

I utbildningen ingår bland annat dermatologi, det ekologiska samspelet mellan människa, hud och miljö, hudens kemi, ansiktsbehandlingar, ansiktsmassage, lymfmassage för hela kroppen, manikyr, pedikyr, vaxning, makeup, hygien, fytokosmetik, näringslära, syra/basbalansen, kundbemötande, marknadsföring, att starta egen verksamhet…

 

– Vi har också tagit in mer omfattande metoder för portömning och vaxning, där vi får undervisning av traditionellt skolade hudterapeuter och medicinsk personal. Dock jobbar vi inte stickande och skärande, inte heller med till exempel epilering, berättar Anna.

 

– Jag upplever att det tidigare var mer ett mål i sig att vara annorlunda, att erbjuda ett alternativ till alla hudterapeuter som jobbar med färdiga produktserier och traditionella metoder, fortsätter Anna. Man ville blanda alla sina produkter själv av råvaror från naturen och skafferiet. Nu har medvetenheten vuxit enormt på marknaden i stort, och ett möte mellan råvarukunskap och produktkunskap blir allt viktigare.

 

Eleverna ska ha en helt grundläggande förståelse kring råvarorna, och ha kunskaper till att blanda eget efter behov. Det är viktigt för att förstå produkterna. Och visst kan vi som Ekologiska Hudvårdsterapeuter blanda egna oljor, masker, krämer och annat och använda färskt i behandlingarna! Det huvudsakliga målet är dock att kunna försörja sig som terapeut, och då behöver vi även kunna försäljning – och kunna stå för de produkter vi säljer, berättar Anna vidare.

 

Det har hänt väldigt mycket på marknaden på senare år, och det finns många serier som är helt naturliga och ekologiska. Terapeuter som arbetar med serier kan få en god merinkomst genom försäljning och kan dessutom ofta få internutbildningar och liknande kring produktserierna.

Glöm inte att läsa mer om vår populära hudterapeut utbildning och spaterapeut utbildning!

Eleverna lär sig ett kritiskt tänkande vad gäller innehåll i produkter, de jobbar med olika typer av granskningsuppgifter. Bland annat är eleverna på Axelsons utbildning till Ekologisk Hudvårdsterapeut med i kvalitetsprocessen där NOC Sweden, en stor branchorganisation för Eko hudvård, ger en utmärkelse till olika produkter. Det är jättekul! De stora och verkligt bra ekologiska hudvårdsmärkena har förberett marken för vårt arbete, och det är ett slöseri att inte samarbeta med dem.

 

Det är en ambition för utbildningen att eleverna ska känna sig hemma i medicinska databaser, att de ska kunna göra egna tester och liknande för att underbygga det man påstår. Jag vill förmedla ett systematiskt förhållningssätt, där man vet hur man ska gå till väga för att kunna göra egna tester och undersökningar.

 

Vi arbetar också med örter, och har 2 hela dagar på utbildningen med fantastiska Lisen Sundgren då vi lär oss göra tinkturer, infusioner, örtiga masker och skrubbar – ett väldigt praktiskt och roligt inslag i utbildningen! Det är viktigt att kunna örterna antingen man gör produkter eller ej. I stort sett alla ekologiska serier bygger på örtmedicin, det är själva navet i ekologisk hudvård.
Vegetabiliska oljor kommer från örter, liksom eteriska oljor. Doften är fantastiskt viktig, kunden använder produkten om doften klickar. Dock har vi inte fokus på att blanda parfymer, vi använder inte dofterna för deras egen skull, utan väljer dem mest för funktionen. De eteriska oljorna är örter i högkoncentrat, man kan jobba med mycket små doseringar.

 

Även Lymfmassage ingår i utbildningen, eleverna lär sig en komplett lymfmassage för hela kroppen med Bebe Gransten och har praktikdagar där de praktiserar metoden på externa kunder.

 

– Lymfmassagen förbättrar cirkulationen av lymfa, vilket hjälper till att göra huden mer spänstig och ger den en fin lyster. Massagen kan även hjälpa på celluliter, berättar Anna Irestig. Lymfan hänger tätt samman med utsöndringsorganen, så det som stöttar våra inre organ hjälper även huden och tvärtom.

 

Vi vårdar ytan genom att ta hand om kroppen på djupet! Det går åt båda hållen, det vi tar in utifrån påverkar vårt inre – och omvänt, det som händer på huden får en effekt invändigt. Varför får många till exempel sämre hy när de är stressade? Kroppen prioriterar inte ytan, utan använder först sina resurser på de viktigare processerna.

 

Utbildningen förhåller sig verkligen till kroppen som en helhet där huden ingår, vi poängterar stresshantering, andning och liknande. Det är inget flum, allt bygger på verkliga funktioner i kroppen. När vi andas djupt skapar vi ett undertryck i lymfsystemet i magtrakten, så vi förbättrar bland annat lymfflödet med djup andning. Allt hänger samman, det är inte underligt men helt logiskt och när man penetrerar sammanhangen, så förstår man varför!