Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Zonterapeut Arne Hambergs fertilitetstips

”Jag skulle helst vilja att fler av männen också gick på behandling, men när de nu inte gör det så skickar jag i stället med lite zink och goda råd hem i stället”, säger Arne Hamberg. Här följer några råd till både kvinnor och män som vill bli fler.

* Gå till läkaren och mät dina sköldkörtelhormoner och andra värden. I zonterapins tänk är sköldkörteln nyckeln till fertiliteten, den både sätter i gång och balanserar hormonsystemet.

* Kolla även kortisolnivåerna! Höga halter kortisol dämpar hormonproduktionen hos både män och kvinnor. Man kan få det kollat men man måste ofta
vara envis.

* Kvinnan bör även kolla vitamin B12, som styr det hormonella systemet.

* B12 och folsyra stöttar varandra, de två är den enda generella rekommendation jag ger kvinnor gällande kosttillskott.

* Det primära kosttillskottet för män är zink, speciellt om man tränar mycket. Zink är grunden till att bilda både spermier och testosteron.

* I synnerhet mannen bör undvika att ha datorn i knäet. Han kanske har mycket spermier, men värmen från datorn kan slå ut dem! Generellt bör män undvika värme i skrevet för att hålla spermierna vitala.

* Att cykla alltför intensivt har visat sig negativt för fertiliteten hos män.

* Både män och kvinnor bör undvika stress. Minska på kaffe och annat som stressar systemet och belastar njurarna. Minska stressnivån på alla plan.  Släpp den sociala prestigen kring att få barn, prata öppet med vänner och familj. På tal om kaffe, du har väl inte missat vår artikel om koffein? Någonsin undrar hur mycket koffein i kaffe? Läs mer här!

* I nyare utländsk forskning avråder man från transfetter; härdade vegetabiliska fetter, som anses påverka fertiliteten negativt.
Läs även här om hur zonterapi har hjälpt andra par.