Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Zonterapi hör framtiden till!

Zonterapi är lika aktuell nu som för flera tusen år sedan. Pa Sandberg, zonterapeut och reikiterapeut, ger här sin reflektion på dagens zonterapi i relation till historien.

– Zonterapin är en gammal beprövad behandlingsform vars grund inte förändrats så mycket, säger Pa. Mycket gör jag säkert på precis samma sätt som den gamle egyptiske läkaren. Jag tänker att olika upptäckare genom tiderna försökt hitta egna förklaringar, men att den underliggande funktionen och effekten är densamma. Vi kan kalla det reflexzoner, meridianer eller neurologiska kopplingar, men vi vet faktiskt inte säkert hur det fungerar i kroppen. Fast vi vet inte hur paracetamol verkar heller, förklarar Pa, eller vilka av alla tusentals kostråd som är mest sanna för just oss. Jag är nyfiken och vill lära mer, men ödmjukhet inför att det fungerar är lika viktig som vetskapen om hur. Jag har upplevt så mycket av zonterapins effekter. När pollenallergiker slipper besvär eller snedställda ryggar faktiskt blir bättre av zonterapi är jag först och främst tacksam, konstaterar han.

Från att ha förr ha varit allmänt accepterade fick zonterapi och andra metoder stå tillbaka för den allenarådande skolmedicinen. Men nu har pendeln börjat svänga tillbaka, säger Pa. Det är inte längre bara antingen eller. Zonterapi hör framtiden till. Den är konkret fast den har många aspekter, många ändamål. Zonterapin är förebyggande, lindrande, lugnande, stärkande – och helt ofarlig. När allt fler baksidor av ensidig medicinering upptäcks behövs alternativ och komplement som känns och märks på riktigt, och som balanserar den ensidiga jakten på vetenskaplig evidens, avslutar Pa.

Läs om zonterapins historia!