Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Zonterapi knyter ihop friskvårdskunskaperna

Sofia Säfström avslutade nyligen sin utbildning till Zonterapeut. Hon har redan många zonterapikunder och är glad över den breda kunskap hon fått.

Det blev en extra smidig start eftersom hon sedan tidigare drev sin egen praktik med hudvård och massage, och kunde börja erbjuda zonterapin som en del av sitt utbud.
– Under utbildningens gång skulle vi göra 75 elevbehandlingar hemma, så för mig var det såklart jättebra att jag redan hade en klinik och en kundkrets. Jag kunde hela tiden omsätta min nya kunskap i praktiken direkt och integrera det vi lärt oss, och kunderna tyckte det var kul att få prova på.
Mina kurskamrater hittade också sina sätt att lösa uppgiften på, för alla blev godkända både på det teoretiska och det praktiska provet. Vi var en väldigt engagerad grupp som det var riktigt kul att få vara en del av! Det krävs en hel del vilja och engagemang för att kunna ta in alla olika moment av utbildningen!
– Jag gillar att ha en jämn fördelning mellan mina olika former av behandlingar, säger Sofia. Jag tänkte från början på zonterapin som ett komplement, något jag kunde ta in som ett inslag i till exempel massagen. Men intresset har varit mycket större än jag trodde för renodlade zonterapibehandlingar, och den kommer att ha en central plats i mitt arbete.
Jag har nyligen bytt lokal och hyr nu ett av behandlingsrummen i en tandläkarpraktik på Södermalm. I lokalen finns även en psykolog. Innan hade jag verksamheten i Södertälje och många av mina kunder har följt med därifrån.

Elevpraktiken på skolan har gett kunder

– Den handledda elevpraktiken där vi ger behandlingar på skolan med lärare som stöd, är verkligen jättebra! Jag tänker att det säkert är en del av syftet från Axelsons sida att det både ska bidra till att man lär sig mer och till att man får nya kunder. Man får ge kunderna sitt visitkort och jag har fått flera återkommande kunder den vägen. När man erbjuder flera sorters behandlingsmetoder blir kunderna nyfikna och vill även prova de andra behandlingarna.
Jag tänker att det är relativt lätt att driva eget företag i Sverige, det är välorganiserat och det finns många man kan vända sig till. Redan på skolan får man mycket tips och information, till exempel från Kroppsterapeuternas Yrkesförbund. Det finns hela tiden hjälp att få. Det finns många fördelar med att vara egen företagare, och det är inte så komplicerat som man kanske kan tro innan man börjat!
– Mitt eget intresse för zonterapi väcktes när jag själv fick hjälp med ett magproblem genom thaireflexologi, berättar Sofia. Jag hade redan gått flera utbildningar på Axelsons, och valde skolans introduktionsutbildning i Zonterapi.
Det var väldigt givande, ändå tog det tre år innan jag hoppade på yrkesutbildningen. Det är ett stort åtagande och mycket att läsa in. Utbildningen är 1-årig och jag har under tiden jobbat vid sidan om. Det har fungerat bra och jag är väldigt nöjd med mitt val och mycket glad över att ha gått utbildningen!
Även om jag i framtiden skulle välja att inte jobba med zonterapin som yrke, så känner jag ändå att jag kommer att ha nytta av kunskapen i mitt vardagliga liv. Jag är fascinerad över att det är så kraftfullt, att man kan få svar från kroppen så fort. Kunden känner ofta att det blir varmt i olika områden vars zoner i fötterna man jobbar på, de kan känna förbindelsen. Människor kan bli väldigt trötta eller väldigt pigga, alla reagerar olika. Det är starkt!
Många blir väldigt nyfikna och vill bland annat veta mer om sina inre organ, vad de gör och hur kroppen fungerar, och jag är glad att vi har fått en bred kunskap omkring de olika organen, sjukdomslära, örtlära, kinesisk medicin och allmänna huskurer. … Vår huvudlärare Arne Hamberg har tidigare drivit hälsokostbutik samt jobbat som zonterapeut i många år, och alla lärarna och gästlärarna är väldigt kunniga inom sina respektive områden.

Många bra metoder och kunniga lärare

– Utbildningen till Zonterapeut är nog den utbildning jag har tyckt varit den allra bästa, av alla utbildningar jag har gått, säger Sofia. Jag har fått så många redskap utöver den grundläggande zonterapin – öronakupunktur, kostlära, ansiktszonterapi samt även lite akupressur – som jag kan ta med mig in i andra behandlingar och i min egen vardag. Som jag sa till Arne Hamberg – utbildningen var som en godispåse, full av goda överraskningar!
Jag har flera vänner och kollegor som efter många andra utbildningar läst till Zonterapeuter och många säger precis som jag känner, att zonterapin knutit ihop säcken. De paralleller som finns blir så uppenbara när man lär sig om sambanden i kroppen, hur kinesisk medicin, ayurveda och sådant som stresshantering, andning, kost, sömn och liknande hänger ihop. Det är grundläggande saker, som är viktigt för alla!

Växande intresse för ”alternativa” metoder

Jag har blivit glatt överraskad över att den här typen av behandling får ett väldigt varmt mottagande av folk generellt, att det inte blir betraktat som flummigt utan tvärtom. Det ”alternativa” blir mer och mer utbrett och allt fler letar efter egna vägar till att bli friska i stället för att äta en massa olika mediciner.
En av våra lärare berättade om att hur man i Kina först tar till den traditionella medicinen vid sjukdom, och att man bara om det inte lyckas tar till den allopatiska. Det känns som att det börjar gå lite åt det hållet här också, men folk gör det på egen hand.
– Som självbehandling använder jag mig mest av nålar i öronen. Det finns punkter för allt – lugnande punkter, migränpunkter, punkter för sömnbesvär och så vidare. Det är väldigt effektivt, och jättespännande! Nu ser jag fram emot att få jobba mer med specifika problem genom zonterapin, och fortsätta förstå mer om sambanden i kroppen, avslutar Sofia Säfström.

Se mer av Sofias arbete på www.sjostadenrelaxandrenew.se.
Nästa utbildning startar den 2 februari. Läs mer här.