Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Zonterapi öppnar för självläkning på flera plan

Zonterapeut Johanna Rydström har ett speciellt intresse för hur kroppen lagrar känslor. Hon upplever att Zonterapi bidrar till att ge människor en ökad förståelse för sig själva, samtidigt som hon själv fått hjälp med både allergier, magproblem och graviditetskrämpor.

 

– Jag valde egentligen zonterapi lite av en slump, jag hade inte själv provat behandlingsformen tidigare! Jag har däremot alltid varit intresserad av hur olika processer i kroppen hänger samman, hur kroppen lagrar känslor och liknande, och hade lust att fördjupa mig i något åt det hållet, berättar Johanna Rydström.

Jag har en kompis som gått på Axelsons och var väldigt nöjd, så jag tittade igenom utbildningarna och läste kursplanen för zonterapi. Det lät otroligt spännande och kändes helt rätt, så jag bokade både introduktionskursen och yrkesutbildningen på direkten, samma kväll. Det var 2014, och jag tog examen 2015.

 

Varje kund blir min lärare

– Undervisningen var fantastisk! Att få insikt i femelementsläran och grunderna i traditionell kinesisk medicin är en väldigt bra plattform för förståelse av samband mellan kroppen och känslorna, konstaterar Johanna. Arne Hamberg är verkligen duktig på att förmedla zonterapin, och öronakupunktur och ansiktszonterapi är verkligen intressanta och bra komplement.

Lisa Tallroth som undervisade ansiktszonterapi pratade också en hel del om känslornas roll. Jag har absolut ett specialintresse för det här och har inte kunnat låta bli att hålla på med en del sidostudier i ämnet.

Varje kund som kommer till mig blir min lärare. Jag lär mig så mycket av att se deras processer och att höra deras tankar. Det är en gåva att få höra personliga berättelser från så många människor, det väcker både igenkännande och rymlighet.

Johanna Rydström

 

– När jag jobbar med kunder upplever jag i hög grad att känslor ligger bakom sjukdomar och obalanser. Det är ganska vanligt att det kommer upp känslor under behandlingar, men framför allt lägger jag märke till hur många kunder förändras över tid – deras synsätt, livsval, hur de mår… Inte minst vid sorg kan det öppna upp väldigt mycket när vi tillåter den, det är något som ”stänger av” när man inte tillåter sig att känna.

 

Ökad förståelse för sig själv

– Det är klart att tiden som går i sig själv förändrar något, men behandlingarna bidrar definitivt. Efter två behandlingar kanske skuldran eller knäet känns bra, men kunden fortsätter komma, de flesta väljer att ta ett förlopp.

Efter hand öppnar sig människor mer, många verkar mjukna. Jag upplever att behandlingar som arbetar genom sambanden i kroppen, så som zonterapin gör, öppnar upp för att känna mer både fysiskt och emotionellt. När man låter kroppen få göra sitt och aktiverar självläkningen, kan vi inte i samma grad bara köra på och stänga av.

Jag pratar och frågar ganska mycket, och kan också känna mycket på fötterna där det ligger stagnationer. Jag försöker ge inkännanden ”inte konstigt att du är stressad”, och öppna upp för en tillåtande attityd. I min upplevelse är det sällan att ett ömt knä bara handlar om knäet.

– Utbildningen hade ett positivt inflytande på min egen process, mycket släppte i mig själv och jag förändrade mig en hel del under utbildningens gång, berättar Johanna. Både genom att lära mig nya saker, tänker jag, men också genom att ta emot så mycket behandling.

Framför allt blev jag mer säker på mig själv, jag känner att jag har blivit mycket lugnare, jag fick allt lättare att acceptera mina egna skavanker och min egen process. Att se sambanden tydligare mellan livsval, vanor och tankemönster till kroppsliga problem, handlar inte om att anklaga sig själv utan istället om att få en ökad förståelse för sig själv och kunna göra bättre val.

Det var verkligen en jättebra utbildning och vi var en jättehärlig och stark grupp. Alla går igenom personliga processer och man kommer varandra nära. Det som var så kul var också att man får vänner för livet, det händer så mycket och det är häftigt att dela en så stark utveckling.

 

Vill sprida insikt om kroppens självläkande kraft

– Zonterapi är också närmast beroendeframkallande! Jag byter behandlingar med en kompis från utbildningen, Linda, som bor en timme bort. Nu har jag inte bytt med henne på ett tag och jag saknar henne! Jag har haft magproblem hela livet, jag känner att zonterapin håller det i schack, säger Johanna.

Jag har också haft allergier sedan jag var barn – pollen, pälsdjur, kvalster, det går i ögonen, näsan och halsen på mig – och det är närmast borta nu. Jag kan känna lite precis i början på våren, men en zonbehandling tar spetsen av det. Katter har jag alltid reagerat starkt på, men jag kan vara i närheten av dem nu.

Jag blev gravid strax efter utbildningen och jag hade en väldigt bra graviditet, zonterapin var till stor hjälp. Jag har drivit min verksamhet parallellt med att ha hand om ett litet barn, och det har fungerat bra. Jag bestämmer min egen arbetstid och har haft bra hjälp. Nu är jag gravid igen och det är snart dags att föda, så jag ska ta mammaledigt och då kommer Linda att ta en del av mina kunder.

Jag jobbar lite extra med andra saker vid behov men har mest fokus på mitt eget. Jag hyr in mig i ett rum i Bromölla, hos en som ger massage och spabehandlingar. Vi är 3-4 stycken som använder rummen. Det är kul att ha kollegor!, säger Johanna.

I Bromölla finns bara jag som sysslar med zonterapi, jag har fått mycket positiva reaktioner och nyfikenhet. Nu börjar ordet sprida sig ordentligt, jag tycker att min verksamhet fungerar mycket bra på en liten ort! Jag har också hållit två introkurser här, jag vill lära folk vad de kan göra själva.

Zonterapi är ett så enkelt redskap för att stimulera kroppens självläkning, som många inte alls känner till. Man är så van vid att ta en salva eller några tabletter. Jag tycker själv numera att zonterapi är så enkelt och självklart, det har satt sig i händerna, säger Johanna. Andra blir perplexa, jag blir lite blind för hur magiskt det verkar. Jag vill att folk ska få mer insikt i kroppens egen läkekraft och i naturliga metoder!

 

Vill du också lära dig Zonterapi? Läs mer och anmäl dig till utbildningen här!