Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Zonterapi – skonsamt för terapeuten, effektivt för klienten

 

På Axelsons Zonterapiutbildning lär du dig en av världens äldsta läkekonster, ett enkelt och kraftfullt redskap för behandlingar som går på djupet.

Du får kunskaper i att tyda obalanser i kroppen, och kan sedan behandla allt från huvudvärk och magbesvär till smärtproblematik i muskler och leder. Eftersom zonterapi triggar kroppens egen läkningsförmåga, fungerar den lika bra på kroniska som akuta besvär. Efter avslutad utbildning blir du diplomerad zonterapeut/reflexolog med bred kunskapsbas och en unik möjlighet att hjälpa människor till hälsa och ett bättre liv.

Bli en trygg och säker Zonterapeut hos Axelsons

Axelsons lär ut en modern zonterapi med influenser från hela världen. Målet är att göra dig till en trygg och säker zonterapeut. Du får mycket praktik blandat med teoretiska kunskaper. Förutom zonterapi på fötterna får du bland annat lära dig traditionell kinesisk medicin, öronakupunktur, meditativ zonterapi och medicinsk ansiktsmassage. I utbildningen ingår dessutom grundläggande kunskaper i örtmedicin, näringslära, anatomi, naturmedicinsk sjukdomslära och SuJok (koreansk zonterapi). Dina lärare under utbildningen är flera av de främsta experterna i landet inom sin terapiform.

Bild Arne Hamberg

Arne Hamberg, huvudlärare på Axelsons Zonterapiutbildning

 

Hej Arne Hamberg, huvudlärare på zonterapiutbildningen, hur fungerar zonterapi egentligen?

– I zonterapi jobbar man framförallt med reflexzoner på fötterna. Vi stimulerar kroppens självläkning via meridiansystemet och nerverna. Om det blir obalans någonstans i kroppen, blir motsvarande område på fötterna extra känsligt, och då stimulerar vi dessa zoner med olika tekniker. Ibland kan man förstärka behandlingen med till exempel örtmedicin, även om patienten oftast klarar sig utmärkt med bara behandling. I anamnesen får man reda på om det finns några brister och om man måste lägga till något. En B-12 brist till exempel är ju svår att få ordning på med enbart behandling, även om man kan hjälpa kroppen att ta upp vitaminet lättare. Ofta kombineras olika saker, och alla zonterapeuter hittar sitt eget sätt att jobba. Men ingen av oss jobbar med symtombehandling, utan åtgärdar istället grundorsaken.

Måste zonterapi göra ont?

– Inte alls. Behandlingen anpassas alltid efter klienten och vad man vill uppnå.
 

Finns det någon vetenskaplig förankring?

– Det forskas mycket på zonterapi idag. Osher Center for Intergrative Medicine i Kalifornien forskar bland annat på zonterapi vid cellgiftsbehandling av cancer. Där har man sett att zonterapi kan hjälpa cancerpatienter både fysiskt och psykiskt under behandlingen. Man forskar även på zonterapins effekter inom andra områden i Danmark, England, Tyskland, Kina och Schweiz.

Vem kan bli hjälpt av zonterapi?

Alla! Zonterapi går att använda på i stort sett allt, och kanske mest i de fall där sjukvården misslyckats.

Har du något favoritområde?

– Barnlöshet. Det är fantastiskt att se glädjen och resultatet när det lyckas. Som med andra problem gäller det att ställa korrekt zonterapeutisk diagnos, hitta obalanserna och sedan behandla efter det. Jag kombinerar ofta behandlingen med örtmedicin och öronakupunktur för bästa effekt.

Vad får man med sig från utbildningen?

– De tre huvudblocken består av zonterapi, medicinsk ansiktsmassage och öronakupunktur, där öronakupunkturen fungerar som ett komplement till zonterapin. Man blir alltså förutom zonterapeut även färdig öronakupunktör. De tre huvuddelarna återkommer kontinuerligt under utbildningens gång. Sedan får man också en gedigen sjukdomslära som stabil grund, med både skolmedicinsk och alternativ inblick samt örtmedicin, näringslära och anatomi. Man får många strängar på sin lyra! Vi har väldigt roligt på utbildningen, samtidigt som man lär sig otroligt mycket. Och så är vi många lärare eftersom det är viktigt att få olika vinklingar, det skapar en dynamik i gruppen som är positiv. Under hela utbildningen är det mycket praktik vilket är jätteviktigt. Efter avslutad utbildning är man terapiklar och kan direkt börja jobba med klienter. Man blir en trygg terapeut helt enkelt.

Var finns jobben?

– De flesta blir egenföretagare, därför ingår det mycket kring företagande och bemötande på kursen. Vi skapar även en facebookgrupp för varje kurs där deltagarna kan diskutera med varandra och ställa frågor till lärarna. Här lägger man också ut erfarenheter från praktiken, historier från verkligheten. På så sätt lär sig eleverna av varandra.

Trivs du med ditt jobb?

– Ja! Jag har jobbat som zonterapeut i femton år och aldrig vaknat en enda morgon och inte velat gå till jobbet. Det säger väl en hel del? De klienter som kommer till oss är ganska ofta så kallade ”hopplösa fall”, där vi är sista utposten. Patienterna har valsat runt i sjukvården utan att få någon lindring eller hjälp. Det är fantastiskt att få feedback på att lyckas med något som alla andra misslyckats med. Vi har dessutom tid för omvårdnad och tid att lyssna. Det är inte så vanligt i vården idag. Att vara zonterapeut är mycket stimulerande, det är galet roligt att jobba med!

Läs om Eva som fick sin golfsving tillbaka med zonterapi!