Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Zonterapi effektivt vid PMS

Zonterapi kan vara mycket effektivt mot problem som orsakas av hormonella störningar. Arne Hambergs mål är att bli av med klienterna så snabbt som möjligt! 

PMS och PMDS är komplexa syndrom som många kvinnor lider av varje månad. Att söka information om vad som faktiskt kan hjälpa istället för att bara uthärda är första steget bort från plågan.
När de gamla vännerna Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson upptäckte att de hade ett gemensamt problem – PMS – bestämde de att göra något konstruktivt åt det.
– Vi startade PMS-podden, och wallraffade inom allt vi kunde komma på, säger Jenny Öhrn Segolsson, copywriter, skribent och podcastare. Vi testar läkemedel och alternativa metoder, vi pratar med olika personer – läkare, forskare och alternativa terapeuter, fortsätter Jenny, och inte minst kvinnor som drabbats av PMS. Resultaten presenterar vi i podden, på ett inte alltför gravallvarligt sätt, men med seriösa avsikter och mål i botten.

Vad är avsikterna och målen med podden?

– Både att lära oss massor själva, och att nå ut till så många andra som möjligt med det vi lärt oss, säger Jenny. Att förhoppningsvis kunna hjälpa kvinnor med PMS att hitta den eller de vägar som hjälper just dem. Det är en stor missuppfattning att samma hjälper alla, så är det inte.
Till exempel kan antidepressiva säkert göra det lättare för någon med mycket svår PMDS, men det var inte rätt för mej. Kanske vi också hjälper kvinnorna och deras anhöriga att se på sig själva med en liten gnutta humor, även om det kan vara svårt ibland.

Att höra andras berättelser visar att man inte är ensam om problemen. Att börja acceptera sig själv, och att man inte kan fungera på topp hela månaden, tycker Jenny ger en välbehövlig vila i kaoset. Att berätta för omgivningen hur man mår och varför, istället för att enbart leva ut det, är betydelsefullt. PMS är besvärligt även för nära och kära.
– Något som verkligen hjälper mej är att logga mitt mående –  att se att det är cykliskt lättar på trycket. Sömn. Nära relationer. Bra mat. Mindre socker, alkohol och koffein. Och utvalda vitaminer och tillskott. Jag rekommenderar också att pröva zonterapi – det funkar bra för mej och många andra. Jag har faktiskt en behandling inbokad hos Arne Hamberg i morgon, skrattar Jenny.

hamberg

Arne Hamberg

 

Zonterapi effektivt mot hormonella obalanser

Arne Hamberg, zonterapeut och huvudlärare på Axelsons utbildning i zonterapi, har funnits med i bilden sedan podden startade. Som sakkunnig inom alternativa metoder och med lång erfarenhet av kvinnliga hormonobalanser har han varit en stöttepelare för Jenny och Charlie i den pågående processen.
– Förr visste man bara att man hade vissa symtom, till exempel nedstämdhet och irritation, menstruationsstörningar, smärtor, barnlöshet eller vuxenacne, säger Arne Hamberg. Numera har vi ett antal diagnoser som PMS/PMDS och PCOS, och det underlättar både förståelse och behandling, förklarar han.

Återställa balansen viktigare än att åtgärda symtom

Det erbjuds idag många olika psykologiska, medicinska och ibland till och med kirurgiska åtgärder mot PMS, men alternativmedicinen har mycket att ge. Hormonbalansen i kroppen är lättpåverkad och lättstörd, och när en störning väl uppstått kan det bli en dominoeffekt som sprider sig till alltfler områden. Då är det inte symtominriktad behandling som är lösningen, utan att återställa balansen.
– Det är känt sedan länge att zonterapi kan hjälpa mot problem som orsakas av hormonella störningar, berättar Arne. Vissa personer med PMS och PMDS kan få så snabb effekt av zonterapin att besvären upphör eller minskar kraftigt efter bara en eller ett par behandlingar. Andra behöver flera behandlingar då symtomen klingar av efterhand. Ibland kan behandlingen behöva kompletteras med vitaminer eller andra kosttillskott. Mitt mål är att bli av med klienterna så snabbt som möjligt, ler Arne.

PMS ger personlighetsförändring

Arne har också lagt märke till att när människor väl uppnått inre balans blir de medvetna om hur det känns, och att det är så de vill må. Framför allt blir de medvetna om att de varit personlighetsförändrade, och att de absolut inte vill gå tillbaka till det tillstånd de varit i. Då märker de också snabbare skillnaden om något råkar i olag igen – och kan behandla det tidigare.
– På Axelsons zonterapi arbetar vi mycket med att hitta rätt ”nycklar”; var i kroppen det är för mycket eller för lite hormonell aktivitet, fortsätter han, och när vi träffar rätt kan vi få makalösa effekter. Ibland får klienterna följdeffekter även på andra områden än de man sökt behandling för; någon kan ha bokat tid för migrän och plötsligt upptäcka att magen blivit mycket bättre!

pmspodden

 

Sociala medier en viktig kanal

Arne Hamberg vill också framhålla hur värdefulla sociala medier som PMS-podden är i sammanhanget, genom att människor inte längre är ensamma med sina problem utan kan hitta stöd, förklaringar och bot som fungerar för dem.
– Det fina är att sådana medier är fria, konstaterar Arne, deltagarna är inte styrda av begränsningar av vad de får säga och inte säga utan kan fritt berätta om sina erfarenheter. Inte bara jag, utan många andra zonterapeuter runt om i landet, har kunnat hjälpa kvinnor med PMS efter att de fått veta om metoden i PMS-podden. Det gläder mej alldeles oerhört och känns jätteroligt att det fungerar, både för Jenny och Charlie, klienterna och terapeuterna, och inte minst för zonterapin som på senare år börjat bli modern igen, avslutar Arne.

ORDFÖRKLARINGAR

Podd/podcast: Inspelade radioprogram som man kan lyssna på när som helst i mobil, dator etc
PMS: Premenstruellt syndrom
PMDS: Premenstruellt dysforiskt syndrom
PCOS: Polycystiska ovarier

LÄNKAR
Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson snackar öppet, ärligt och roligt om PMS, forskning, relationer och botemedel. Välkommen till PMS-podden!
Lyssna gärna på avsnittet med Arne Hamberg som heter ”Jag känner mig som en kappvändare”!

Läs artikel i FriskvårdsMagasinet där Arne Hamberg berättar om zonterapi…
… och om hur zonterapi visade sig hjälpa mot barnlöshet

 

Läs mer om PMS/PMDS
och om PCOS

  

PMS-förbundet på Facebook