Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Zonterapin är som ett bärbart husapotek!

Zonterapi bygger på den österländska femelementsteorin, organ- och meridianlära. Trine Spanien berättar om metodens användbarhet som husapotek, och hur hon nu utforskar möjligheterna att kombinera zonterapin med yoga.

Zonterapi är en effektiv behandlingsmetod som bygger på meridianlära och utförs genom tryckpunkter på framför allt fötterna, men även på händer och öron. Det finns teorier omkring att de meridianer – energibanor – som omtalas i traditionell österländsk medicin har sin fysiska motsvarighet i kroppens primära bindvävsstråk.
För Trine Spanien som både är lärare i zonterapi och yogalärare, blev kopplingen mellan de båda systemen alltmer uppenbar, och nu utforskar hon sina hypoteser tillsammans med den första gruppen Yinyogalärarelever på Axelsons Bodywork School i Oslo.

Hej Trine, vad är din bakgrund med zonterapi?

– Jag lärde mig zonterapi i Penang i Malaysia 1998. I Asien är det naturligt att massera, det är en del av vardagen som man lär från sig generation till generation. Man ser människor i alla åldrar massera varandra på gatan, på arbetsplatsen och hemma, och det är sedvänja att någon kommer och masserar en nybliven mor och babyn varje dag i ett par månader.
Direkt efter att jag kommit hem gick jag Axelsons yrkesutbildning till zonterapeut och sedan var jag helt fast. Jag har jobbat med zonterapi sedan dess, och började assistera på Axelsons efter ett par år, och har nu själv varit lärare på skolan sedan 2003.
Zonterapin är ett verktyg till att återetablera balansen i kroppen, man ”städar” bindväven, ökar peristaltiken i all muskulatur, ökar cirkulationen av både blod och energi. Det är så fantastiskt att man kan behandla sig själv! Jag ser det som helt elementär kunskap om vår egen kropp, zonterapi är något alla borde lära sig i skolan.  Vi är något mer än det fysiska, som vi kan se och ta på, och zonterapin ger en direkt upplevelse av detta.
Det upphör aldrig att fascinera mig hur lite som ska till för att åstadkomma så mycket, både när jag får behandling, ger behandling och undervisar i zonterapi. Jag har det med mig överallt, och det borde verkligen vara allmän kunskap. Det är viktigt att förstå att man kan kan behandla sig själv utan piller, vi går alla omkring med ett inbyggt husapotek. 

Hur uppstod idén till en koppling mellan zonterapi och yoga?

 
– Jag började med yoga ungefär samtidigt som jag upptäckte zonterapin. Vi startade upp vår Yogalärarutbildning på Axelsons i Oslo 2015, och jag utbildade mig själv i första kullen. Nu har vi även startat upp en lärarutbildning i Yin yoga, som bland annat bygger på en idé jag har burit på länge kring att integrera zonterapi och yoga.
Mitt hjärta brinner för båda systemen, båda är fantastiska vägar till självläkning. Det känns naturligt att det måste uppstå en sammansmältning mellan två redskap som jag tycker så mycket om. När jag förstod i hur hög grad Yin yogan, liksom Zonterapin, bygger på den österländska femelementsläran, meridianerna och organen, blev det lätt. Snarare än en idé om en koppling, handlade det om att hitta ett sätt att arbeta med den koppling som är helt uppenbar.
Under samtal med Fatima som är en av lärarna på Yin yogalärarutbildningen, inspirerade hon mig med sitt starka fokus på meridianer och femelementsteorin, detta har jag inte sett så tydligt i Yin yogan förut. Vi bestämde oss för att detta skulle få utgöra plattformen för en utforskande ingångsvinkel till temat.

Så, hur går det till rent konkret att använda zonterapi och yoga i kombination?

– Energin till kroppens olika organ går via meridianbanorna och hela kroppens hälsotillstånd, emotionerna, sinnena, kroppsväven kan förstås innanför denna indelning. Även de ställningar vi använder oss av i Yin yogan sträcker och öppnar längs olika meridianbanor, och påverkar därmed olika organ. Vi jobbar på meridianbanorna via två olika vägar, genom att använda zonterapin på oss själva i yogaställningarna.
Liksom smärta i fötternas zoner ger information om obalanser och blockeringar, kan spänningar och smärtor i yogaställningarna ge information om var man har restriktioner. Det finns inte enbart tryckpunkter i fötterna för organen, men även för ryggrad, nacke och andra centrala delar av rörelseapparaten.
Hypotesen är att vi genom att jobba reflexologiskt på samma meridianer som sträcks i den aktuella ställningen, kan öka flytet genom dessa meridianer, och att effekten kan visa sig genom omedelbar ökad lättnad i ställningen. Punkterna kan användas i kombination med ställningen, eller som ett mellanspel.

Du pratar om zonterapin som ett husapotek, kan du berätta mer om detta?

– Kroppen är så intelligent designad, det är så lätt att sätta igång självläkningen. Redan det att vi klämmer på fötterna för att leta fram zonerna sätter igång en process, det är min upplevelse från alla kurser jag hållit. Alla kan utöva zonterapi, unga likväl som gamla.
När jag varit på semester med vänner som har barn, har jag ofta visat barnen zonterapi om de haft ont i örat, magknip eller något annat. När de upptäckt hur lätt de kan hjälpa sig själva frågar de ofta just, med uppriktig förvåning, varför de inte får lära sig det här i skolan.
När vi känner till zonerna i fötter, händer och öron, har vi med oss en verktygslåda för krämpor av de mest olika slag – stel nacke, urinvägsinfektion, sömnsvårigheter, matsmältningsproblem. Ett glas vatten och tryckpunkter på öronen kan hjälpa de flesta vuxna med huvudvärk eller, till och med att stoppa ett begynnande migränanfall.
Zonterapi är en fantastisk grund för förståelse av sammanhang i kroppen. Jag har arbetat med metoden i 20 år snart och jag fortsätter att fascineras. Zonterapin bygger på en grundläggande förståelse av kroppen utifrån traditionell kinesisk medicin, och denna förståelse kan kopplas till kost, massage, motion, våra relationer…möjligheten till kombination med andra friskvårdsredskap är närmast obegränsad.
På utbildningen till zonterapeut får man även med sig kostlära baserad på femelementsteorin och en del örtkunskap. Kroppen i sig själv, skafferiet och naturen blir ett apotek, och du ser sammanhangen mer och mer genom elements-, organ- och meridianläran som ligger i grunden.
Oavsett om du ska jobba med det eller inte, ger zonterapin en grundförståelse för hur sjukdom utvecklar sig, hur vi kan ta hand om vår egen hälsa. Zonterapi är och förblir det redskap jag föredrar för egenvård, det är ett redskap som kan användas av massörer, rosenterapeuter, yogalärare…det finns inget det inte kan kombineras med, yoga är bara en av många möjligheter.
Jag är otroligt glad för att ha zonterapin som grundlag för att ge behandlingar, för förståelsen av min egen kropp och för de nya saker jag lär mig. Ju fler redskap vi har, desto mer förstår vi vår egen kropp!
Nyfiken på att utbilda dig till Zonterapeut? Läs mer här!