Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Zoul Fish Spa – en saga om vänskap och utveckling

På var sin sida av Uppsala började Ulrika och Zara drömma om att öppna ett Spa. Några månader och utbildningar senare hade de tillsammans gjort drömmen till verklighet.

 

Ulrika Eriksson Amador forskade i läkemedelsindustrin men längtade efter en arbetsplats med genuin personalvård. Zara Bejmyr jobbade som annonskreatör på en tidning men började känna att det var dags för något nytt, där hon kunde varva ner mer.  Genom en gemensam bekant fick de nys om varandra, och nu möter de nya och oväntade utmaningar med stöd av varandra.

 

Hela atmosfären andas avslappning

Atmosfären i välkomstrummet, musiken, hela luften andas avslappning. När sedan Ulrika och Zara möter mig i dörren till själva spaet, har jag inget annat val än att släppa jobbhumöret och alla idéer om vad jag ska och bara andas ut. Deras öppna, närvarande ansiktsuttryck är i sig själv avslappnande.

–  Så ska det låta! säger Ulrika nöjt vid min djupa suck. Bland akvarier, stråhyddor och hängmattor halvligger jag mig genom intervjun med en chokladdoppad jordgubbe i munnen.

 

Hydda

 

–  Det är en tjej vi känner som gör de där ”fruktblommorna”, berättar Zara. Är de inte underbara?

Zara har på förhand berättat för mig att Ulrika för kort tid sedan diagnostiserats med bröstcancer, och att de gärna vill berätta även om detta som en viktig del av deras resa. Ulrika har tagit peruken på sig ”för att jag skulle komma”, mest för skojs skull, hon brukar inte använda den.

– Fast du ska få se sen hur jag ser ut på huvudet, lovar hon.

 

Drömmar och visioner blev verklighet efterhand

Ulrika var den som först sa upp sig från sitt jobb. Zara tvekade lite längre. Den första utbildningen de gick tillsammans var en helgkurs i Ekologisk Ansiktsbehandling på Axelsons. Och så drömde de om sitt spa.

Vissa saker var helt solklara från första början, som till exempel att stället skulle föra tankarna till ett tropiskt paradis, att det skulle kännas som att vara på Maldiverna. En annan vision som de delade helt och fullt, var att det skulle vara en plats där de hjälper människor att slappna av och må bra – inklusive sig själva.

– Jag hade tidigare försökt införa idéer om gemensamma avslappningsövningar eller mental träning på mitt jobb, men utan framgång, berättar Ulrika. Man tyckte bara ”varför ska vi slösa bort 15 minuter av arbetstiden?”. Jag var helt bestämd kring att driva en verksamhet där personalens välmående är högprioriterat.

 

Fiskar!

 

Så kom idén att skaffa Garra-Rufa-fiskar* – också kända som ”doktorsfiskar” eller ”Spa-fiskar” – det vävdes in perfekt i bilden av ett tropiskt paradis. När Ulrika ringde till Zara och sa ”jag köper fiskarna, Zara. Kom med och gör det här nu om du själv vill, ingen press. Bara tänk på hur du vill må!” så bestämde sig även Zara.

–  Jag satt inne på toaletten på jobbet jättelänge och tänkte. Jag gillade jobbet, jag gillade kunderna… men det var dags. Jag ville något nytt. Folk sa ”är du inte klok, ska ni starta spa, det kommer att gå åt skogen!”. Men när jag bestämt mig så visste jag att det var rätt.

 

Lokalen blev så fin att folk vill gifta sig där

Så dök lokalen upp. I källaren på First Hotel Linné fanns några gamla skyddsrum som stod oanvända sedan länge. När dörrarna gled upp var det damm och bråte och betong, men Zara kunde genast se möjligheterna. Tjejerna hade på förhand arbetat ut en kalkyl som de presenterat för hotelledningen om vilka vinster som fanns för dem i att hysa en spaverksamhet.

–  När vi frågade vad det skulle kosta, fick vi veta att om vi stod för att göra i ordning lokalerna så behövde vi inte betala hyra förrän verksamheten kommit i gång. Så vi städade, byggde och snickrade… och det blev så vackert att folk vill gifta sig här inne! Vi hade ett bröllop där paret hade drömt om en ceremoni på en paradisö, men det fanns inte ekonomi till det. När kvinnan fick se vårt ställe började hon gråta. ”Här vill jag gifta mig”, utbrast hon. Och så blev det. Det var väldigt speciellt, berättar Zara.

 

Akvariet 1

 

Zaras och Ulrikas personligheter sätter prägel på deras spa

Nu har Zoul Fish Spa välkomnat gäster sedan augusti 2011. Att Zaras och Ulrikas respektive personliga utstrålning är det som gett spaet dess grundstämning är helt uppenbart. När de pratar om visionen och vägen till att förverkliga den, är det tydligt att de tagit klivet ut ur komfortzonen och vunnit mer av sig själva. Lika uppenbart är det att deras verksamhet har vuxit fram ur en vision om mycket mer och annat än att tjäna pengar.

–  Zara är godheten själv, säger Ulrika. Hon kan verkligen känna vad folk behöver och möter även den argaste kund med vänlighet och kärlek. En dag hade vi en kund i telefon som var skitförbannad för att vi hade haft stängt när hon varit här för att köpa ett presentkort. Då springer Zara över till hennes arbetsplats med presentkortet snyggt packat i en liten påse…  hon smälte såklart. Vi gissar att hon berättar den historien för andra. Vi vill alltid ge folk mer än vad de förväntar, vi vill inte bara vara ett Spa utan ett ställe där alla verkligen mår bra på alla sätt.

Längs vägen har tjejerna fortsatt utbilda sig. Ulrika tog Axelsons yrkesutbildning till Ekologisk Hudvårdsterapeut, och Zara tog skolans grundkurs i zonterapi.

– Axelsons har hjälpt oss lägga grunden för vår verksamhet, konstaterar de.

 

”Vi vill göra allt vi kan för andra människor”

Visionen för Zoul Fish vilar på tre grunder: att ge lugn och ro åt alla som kommer in. Att allt ska vara ekologiskt. Och att göra allt man kan för andra människor.

–  Vi har bland annat kontaktat Stadsmissionen för att inleda ett samarbete med dem, berättar Zara. Vi har börjat ordna Må Bra-kvällar med olika teman, och första gången bjöd vi in Stadsmissionen som en del av kvällens program, lät dem berätta om sitt arbete och lät överskottet från kvällen gå till dem. Dessutom bjöd vi en frivilliggrupp på fiskspa… de tar ju hand om andra hela tiden, då kan väl vi lägga en timme på att ta hand om dem! Det kostar oss inte speciellt mycket, konstaterar Zara enkelt.

 

Akvarie 4

 

Ulrika och Zara är fulla av tillförsikt inför framtiden

När det är dags för mig att stoppa fötterna i akvariet, ska Ulrika gå till läkaren.

– Jag lovade ju dig att visa håret…, säger hon och lyfter den blonda peruken.

Under finns en ganska normal mörkbrun hårman, tycker jag. Men så drar hon handen genom håret – och en ordentlig tuss sitter plötsligt i handen i stället för på huvudet.

– Inom några veckor har jag inget hår alls, säger hon. Jag tänkte först ta en lång, röd peruk, men så fick det bli den här.

Under 2013 gick ekonomin ner en smula och Ulrika bestämde sig för att ta ett forskningsjobb igen, på halvtid. Dessutom hade hon ett annat småjobb vid sidan om. Hon körde på för fullt och allt var jätteroligt. Den sjunde januari började hon på jobb nummer tre. Den åttonde januari hittade hennes man en knöl i hennes vänstra bröst.

–  Jag har valt att se det här som en meningsfull lärdom, säger Ulrika. Jag mår så bra och är så lycklig. En del läkare och andra verkar vänta på att jag ska bryta ihop men det verkar inte hända… vi får väl se.

 

Zara, Ulrika svartvit 170 dpi

Ulrika Eriksson Amador och Zara Bejmyr fann en stark vänskap genom sin gemensamma vision.

 

–  Jag har gråtit mer än Ulrika, säger Zara. Jag har tänkt att ”varför ska min fina vän, den här underbara människan behöva bli sjuk?”. Jag har varit rädd för att plötsligt stå ensam med allt det här, med allt som vi skapat tillsammans. Men jag är ju inte ensam! Ulrika finns här ändå, och så har jag våra fina kollegor, massörerna Susanne Andersson och Elisabeth Wiklund, som kommer att jobba mer medan Ulrika är sjukskriven. Vi har bestämt oss för att använda det här till något bra. Ulrika kommer att berätta under Må Bra-kvällarna hur det går, till inspiration för andra.

–  Ja, när folk säger ”varför just du?!” brukar jag svara ”varför inte?”, berättar Ulrika. Precis innan du kom satt vi och härmade cancercellerna i min kropp. ”Här kan vi ju inte vara”, tänker vi att de säger till varandra, ”här är alldeles för glatt och positivt. Vi måste ha kommit fel!” Tills de inser sitt misstag tänker jag använda tiden till att koppla av… och kanske skriva en bok! konstaterar Ulrika glatt.

–  Oavsett vad som händer kommer jag att vara lycklig över att vi gjorde det här, säger Zara. Att vi ur ett gammalt dammigt skyddsrum skapade vår vackra vision som vi delade och det blev som vi drömde – en plats där det handlar om att alla ska må bra – även vi själva! säger Zara.

* Garra Rufa-fiskar har blivit ett populärt inslag i spa-världen de senaste åren, oftast i ett slags akvarieliknande fotbad. De äter döda hudceller och rensar och mjukgör därmed huden, samtidigt som deras enzym verkar ha en hudläkande funktion som beskrivs positiv vid bland annat psoriasis.

 

Läs mer: www.zoulfishspa.se